Διμερής συνάντηση Δρίτσα με τον πρέσβη του ΙΡΑΝ

dritsas iran

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας υποδέχθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Υπουργείο, τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα κ. Majid Motallebi SHABESTARI, κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς. Αντικείμενο της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον νέο Πρέσβη του Ιράν αποτέλεσε η καταγραφή θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα μόλις ένα μήνα μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ιράν (Τεχεράνη, 7-8/2/2016), επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την θετική τους προσέγγιση για την περαιτέρω προώθηση της θεσμικής διμερούς συνεργασίας επί θεμάτων που άπτονται της ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών και των λιμένων.

Υπήρξε κοινή η διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία στην πραγματοποίηση του διεθνούς εμπορίου, καθώς και της κομβικής θέσης των λιμένων της Ελλάδας και του Ιράν ως εμπορικών/ διαμετακομιστικών κόμβων για τις αγορές των Ευρωπαϊκών και των Αραβικών χωρών, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ενίσχυση των προσπαθειών για περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων στους οικείους τομείς, καθώς και η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Διμερούς Ναυτιλιακής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ιράν. Προς εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας, από Ιρανικής πλευράς απευθύνθηκε πρόσκληση σε κ. ΥΝΑΝΠ όπως το προσεχές διάστημα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

eep logo