97 χρόνια από την ίδρυση του λιμενικού Σώματος!

limeniko koitazei

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος γιορτάζει τα 97 χρόνια από την ίδρυση του λιμενικού Σώματος και μας θυμίζει:
"Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ιδιαίτερης χαράς. Σαν σήμερα, πριν από ενενήντα επτά έτη γεννήθηκε το Λιμενικό Σώμα με τον ιδρυτικό νόμο 1753/1919 που προέβλεπε τη σύσταση ενός "ιδίου" Σώματος του Λιμενικού, που αποτελούνταν από προσωπικό της Διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεώρησης των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών.

Εμπνευστής τότε της ίδρυσης ενός αυτοτελούς Σώματος ήταν ο Γεώργιος Σακαλής, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούκα, αμφότεροι στο βαθμό του επιλιμενάρχη Β', συνέβαλαν στην υλοποίηση της σκέψης να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής φορέας που θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του ναυτιλιακού κλάδου και παράλληλα θα έχει την αρμοδιότητα της ασφάλειας και αστυνόμευσης στους χώρους αρμοδιότητάς του.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και φρόνημα καταβάλλουν καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, άοκνη προσπάθεια για να μπορέσουν να φανούν αντάξια του τιμητικού διπλού ρόλου που τους ανατέθηκε από την πατρίδα, της προάσπισης και προώθησης της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και της ασφάλειας και αστυνόμευσης των ακτών, λιμένων και χώρων αρμοδιότητας.

Απτή απόδειξη της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του διπλού αυτού ρόλου που έχουμε αναλάβει, είναι οι πλείστες επιτυχίες των στελεχών του Λ.Σ στους τομείς της δίωξης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, της λιμενικής αστυνομίας και της ναυτιλιακής πολιτικής, καθώς και σε καθημερινό επίπεδο η βέλτιστη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τούτη η προσφορά των στελεχών και η εκτέλεση του καθήκοντος τους με πίστη και αυταπάρνηση αναγνωρίζεται και από τον κόσμο. Η αναγνώριση αυτή ήρθε τη χρονιά που πέρασε μέσα από πλείστες βραβεύσεις του Λ.Σ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνώ και τη UNICEF για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το Λ.Σ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, μια τέτοια ημέρα δε θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες στο καθήκον λιμενικούς, που προσέφεραν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των Λιμενικών Αρχών της ''πρώτης γραμμής'' που καθημερινά ξεπερνούν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και εφαρμογής των περίπλοκων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών".

Με αφορμή τη σημερινή ιστορική επέτειο ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, απήυθυνε το παρακάτω μήνυμα:

"Σήμερα, συμπληρώνονται 97 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος (1919-2016), καθώς και 80 χρόνια (1936-2016) από την ίδρυση αυτοτελούς Υπουργείου Ναυτιλίας. Η ιστορία του Σώματος, συνδέεται στενά με την ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Την 22/03/1919, με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο με το Νόμο 1753 “περί τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων”, εκδίδεται η ιδρυτική ουσιαστικά διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αρχικά στελεχώθηκε από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.
Το Νοέμβριο του 1920, έγινε η πρώτη κατάταξη των Δοκίμων Σημαιοφόρων, ενώ το 1921 έγινε η σύσταση του θεσμού των προξενικών λιμεναρχών, αρχικά στο Λονδίνο και αργότερα στο Κάρντιφ και την Αμβέρσα.
Η ίδρυση του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 1936, αποτελεί αναμφισβήτητα το δεύτερο σταθμό στην εξέλιξη του Σώματος, μετά την σύστασή του το 1919. Τις επόμενες δεκαετίες, οι εξελίξεις ευνόησαν την ανάδειξη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του αυτόνομου Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς η ανάπτυξή τους ήταν παράλληλη με την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Το 2011 , το Λιμενικό Σώμα μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή. Ως αποστολή του προσδιορίζεται η εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητά του, που είναι κυρίως ο θαλάσσιος χώρος ευθύνης του, τα εμπορικά πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, οι λιμένες και η χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και άλλοι χερσαίοι, παράκτιοι ή θαλάσσιοι χώροι.
Στις 21 Ιουνίου 2012 με το Π.Δ. 85/2012 συνεστήθη το Υπουργείο Ναυτιλίας, συγκροτούμενο από υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που είχαν μεταφερθεί το 2009 στα τέως Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων και το «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής».
Διαχρονικά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ήταν παρόντα σε όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορικής πορείας. Από τους ηρωικούς πεσόντες της κατοχής, υποπλοιάρχους Κωτούλα Γεώργιο, Καζάκο Ηλία, Αρβανιτάκη Ιωάννη, υποκελευστή Μουρμούρη Γρηγόριο, μέχρι και σήμερα, όπου τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά ζωές στα δύσκολα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους.
Έχοντας ήδη διασώσει 103.372 πρόσφυγες και μετανάστες από βέβαιο πνιγμό σε 2931 περιστατικά έρευνας και διάσωσης καθ' όλο το 2015, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λ.Σ., αποτελούν παράδειγμα αυταπάρνησης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Μέρα και νύχτα τα πληρώματα των σωστικών μέσων του Λιμενικού, αλλά και οι συνάδελφοί τους στην ξηρά, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη τα πανανθρώπινα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται, ενισχύοντας τη δύναμή του, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε επιχειρησιακά μέσα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Ο σκοπός πλέον δεν είναι μόνο η στήριξη της ναυτιλίας. Αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες. Είναι πλέον αρμόδιο, για την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.
Αναπροσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή του, αλλά κυρίως διαθέτοντας υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό, το οποίο έχει την ικανότητα να αξιοποιεί και να διευρύνει την τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς ευθύνης του, το Σώμα μπορεί με επιτυχία να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές σύγχρονες προκλήσεις. Η ενίσχυση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε επιχειρησιακά μέσα, αποτελεί διαρκή στόχο για την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε από καλύτερες θέσεις να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς στόχους και να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες της Ελληνικής κοινωνίας.
Αισθάνομαι, τέλος, την ανάγκη και την τιμή, από θέση πολιτικής ευθύνης, να απευθυνθώ στην ηγεσία και στα στελέχη του Σώματος και να εκφράσω την εκτίμησή μου. Το έργο που επιτελείτε με επαγγελματισμό, με ανθρωπισμό και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, το έχει καταξιώσει στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είσαστε. Με αυτοπεποίθηση δικαιούστε να έχετε υψηλές προσδοκίες και να τις πραγματώνετε. Σας το εύχομαι ολόψυχα.