Ο Δ.Κουτσούμπας στο λιμάνι του Πειραιά

koutsoumpas yna

Επίσκεψη πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο Δ.Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από στελέχη και βουλευτές του κόμματος του, είχε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιο Ράπτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ώστε να τύχουν ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, στέγασης σίτισης και περίθαλψης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε τον Δ.Κουτσούμπας και την αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε., για τις εξελίξεις στο προσφυγικό θέμα σε σχέση με τη πρόσφατη συμφωνία και την πορεία υλοποίησής της, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του Πειραιά, ως χώρου προσωρινής παραμονής των προσφύγων, έως τη μεταφορά τους σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάγκη υποστήριξης μεγάλου αριθμού προσφύγων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Πειραιά και δόθηκε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα. Στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε επίσης ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων ενώ στελέχη του ΚΚΕ ζήτησαν για το θέμα αυτό μεγαλύτερη διαχείριση από το κράτος.

Ο Δ.Κουτσούμπας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και ότι οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους, το λιμενικό σώμα και την αλληλεγγύη που εκφράζουν το δράμα αυτών των προσφύγων ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες που ουσιαστικά έχουν εκδιωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

Ο Δ.Κουτσούμπας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τελευταίες αποφάσεις της στη σύνοδο κορυφής, που πλέον όπως είπε φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε δε όλα τα βασικά ζητήματα που από την αρχή το ΚΚΕ είχε θέσει, δηλαδή «τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων, το γεγονός ότι επιβραβεύεται η τούρκικη πολιτική, η τούρκικη αστική τάξη που εποφθαλμιά τις γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο και συνεχίζει να στέλνει πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται και βεβαίως την παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου το οποίο στην ουσία περιλαμβάνεται στις αποφάσεις και τις Συνόδους Κορυφής όταν πλέον μπαίνουν αστερίσκοι για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας. Από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος και για εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα αλλά και για τη μη επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν».

Θέτοντας αυτό το γενικό πλαίσιο, ο ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως ο Ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε κινητοποίηση και οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με τον ελληνικό λαό να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να παλέψουν έτσι ώστε να εκφραστεί πραγματική ανυπακοή και αντίρρηση στις αποφάσεις της ΕΕ, έτσι ώστε σε αυτή την κατεύθυνση να ανατραπούν πολλά πράγματα εντός και εκτός της χώρας.

eep logo