Νέες ναυπηγήσεις tankers ύψους 6,9 δις δολ. από τους Έλληνες εφοπλιστές

Με ταυτόχρονη πώληση των παλαιότερων πλοίων σε υψηλές τιμές

Πρόσω ολοταχώς για την ανανέωση του στόλου των δεξαμενόπλοιών τους έχουν βάλει οι Έλληνες εφοπλιστές, από τις αρχές του 2022. Έχουν εισπράξει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια για παλιά δεξαμενόπλοια, ενώ έχουν τοποθετήσει 101 νέες παραγγελίες, συνολικής αξίας 6,9 δισ. δολαρίων.

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων βρισκόταν στα «ρηχά» τα τελευταία χρόνια, αφού η πανδημία είχε περιορίσει την κατανάλωση του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και είχε ρίξει τη ζήτηση για tonnage στο ναδίρ. Ωστόσο, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρσι τον Φλεβάρη άλλαξε την εικόνα, αφού οι επιβολές κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο διαφοροποίησαν τις κλασικές ρότες μεταφοράς του «μαύρου χρυσού», αύξησαν τα τονομίλια και τους ναύλους για τα πλοία, ενώ κορυφώθηκε και ζήτηση για μεταχειρισμένη χωρητικότητα. Παράλληλα όμως έδωσε ώθηση και στη ναυπηγική βιομηχανία, αφού μετά από πολλά χρόνια οι ναυτιλιακές εταιρείες επέστρεψαν στα ναυπηγεία για tankers.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η VesselsValue για τη «Ν», από τις αρχές του 2022 μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν πουλήσει, με διαφορά, τα περισσότερα παλαιά tankers του στόλου τους και μάλιστα σε υψηλές τιμές. Ειδικότερα, έχουν πουλήσει 61 δεξαμενόπλοια ναυπήγησης πριν από το 2010για πάνω από 30 εκατ. δολάρια το κάθε ένα. Δεύτερη στη λίστα αυτή είναι οι πλοιοκτήτες από τις ΗΠΑ, με 10 tankers και τρίτοι οι Νορβηγοί και οι Κύπριοι με οκτώ. Στην άλλη πλευρά, στους αγοραστές πρωταθλητές είναι οι εταιρείες εγκατεστημένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 42 πλοία, συνολικής αξίας 1,67 δισ. δολ., με την Ινδία να ακολουθεί με 23 αγορές, ενώ ακόμα 22 δεν έχει γίνει γνωστό πού κατέληξαν. Πολύ κοντά και Κίνα με 18 αγορές, ενώ σε ελληνικά χέρια έχουν φτάσει συνολικά 10 πλοία.

Οι ναυπηγήσεις

Παράλληλα με πωλήσεις παλαιότερων πλοίων, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν βάλει και 101 παραγγελίες, αξίας 6,9 δισ. δολ. Πρώτα σε προτίμηση είναι τα aframaxes, συνολικά 45, αξίας 2,74 δισ. δολ., ενώ ακολουθούν το suezmaxes, 34, με συνολικό κόστος 2,9 δισ. δολ. Όσον αφορά τα super tankers, για τα VLCCs έχουν κατατεθεί παραγγελίες για 4, έναντι 480 εκατ. δολ., οκτώ παραγγελίες είναι για panamaxes, αντί 405 εκατ. δολ., έξι handys, έναντι 263 εκατ. δολ. και τέσσερα μικρά tankers αξίας 120 εκατ. δολ.

Πηγή: naftemporiki.gr