ΠΕΝΕΝ: "Να καταβληθούν τώρα τα αναδρομικά των ναυτεργατών"

Ανακοίνωση του Σωματείου

"Στις 10/3/23 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με την πλειοψηφία της ΠΝΟ, αποφάσισαν την ανανέωση των ΣΣΕ σε Ακτοπλοΐα και Μεσογειακά – Τουριστικά για τα έτη 2023 – 2024.
Στις 19 Ιουλίου 2023 παρότι κυρώθηκαν σε ΦΕΚ οι νέες ΣΣΕ με την αύξηση του 6% του βασικού μισθού και όλων των επιδομάτων με ισχύ από 1-1-23, μέχρι σήμερα καμία ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά που οφείλουν στους ναυτεργάτες.
Η κοροϊδία έχει και τα όρια της.
Σε μια τουριστική περίοδο που έχουν σπάσει τα ρεκόρ επιβατικής κίνησης, γεγονός που επιβεβαιώνει ακόμα και ο υπουργός σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΕΝ, με τις αυξήσεις φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα διαρκή προνόμια και επιδοτήσεις, αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ.
Απαιτούμε τώρα να καταβληθούν τα αναδρομικά με βάση την αύξηση των ΣΣΕ, στους ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι και σε όσους έχουν απολυθεί. Να μην αποτελέσουν προϊόν εκβιασμού για επαναπρόσληψη των ναυτεργατών που θα απολυθούν τις επόμενες μέρες, από την ακινητοποίηση της πλειοψηφίας των ακτοπλοϊκών πλοίων.
Με ευθύνη του υπουργείου, οι λιμενικές αρχές να μην προχωράνε σε καμία απόλυση ναυτεργατών, αν πρώτα δεν έχουν ελεγχθεί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταθετήρια των τραπεζικών λογαριασμών των ναυτεργατών, για την καταβολή των αναδρομικών.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

5 Σεπτεμβρίου 2023"