Δύσκολη η μετακίνηση προσφύγων από τον Πειραιά

limani peirai prosfyges

Μετ’ εμποδίων γίνεται από το πρωί της Πέμπτης η προώθηση προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ανά την χώρα. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δέχονται μεν να προωθηθούν, αλλά μόνο προς την Ειδομένη! Προφανώς δεν έχουν πληροφορηθεί ότι ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων και κατ΄ επέκταση τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει. Εκτιμούν δε ότι η Ειδομένη παραμένει πύλη διαφυγής τους προς τον «παράδεισο» της βόρειας Ευρώπης.

Έτσι, είχαμε περιστατικά, κατά τα οποία ολόκληρες οικογένειες προσφύγων που είχαν ήδη επιβιβαστεί σε λεωφορεία, μόλις πληροφορούνταν ότι δεν θα προωθηθούν προς την Ειδομένη, κατέβαιναν και παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Ως εκ τούτου, από τον στόχο των άνω των 1000 προσφύγων που έπρεπε να μεταφέρονται καθημερινά, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν προωθηθεί λιγότεροι από 700, ενώ το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κι άλλοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος, την Πέμπτη κατέστη δυνατόν να συμπληρωθούν και να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά συνολικά 13 μόλις λεωφορεία, που μετέφεραν 182 μετανάστες στα Τρίκαλα, 360 στη Λάρισα και 124 στη Νέα Μάκρη, όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Για να αντιληφθεί όμως κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να λάβει υπόψη του τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι προσφυγικές ροές και τελικά τον συνολικό αριθμό των δύστυχων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κέντρου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την Πέμπτη το πρωί στη χώρα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σχεδόν 42.000 άνθρωποι, ενώ πριν μια ημέρα ο αριθμός έφτανε τις 41.000.

Η αύξηση αυτή των προσφυγικών ροών με τέτοιους εντυπωσιακούς ρυθμούς, μοιραία οδηγεί σε αύξηση και των προσφύγων που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ιδιαίτερα εφόσον διαφαίνεται ότι σταθεροποιείται ένα καθεστώς «στεγανοποίησης» της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα ήδη παράγοντες της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν έντονα τους φόβους τους ότι ο επικείμενος αποκλεισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά θα πλήξει σημαντικά τους τομείς του Τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας.

eep logo