Σύγκρουση πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ

Δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών με πλοίο μεταφοράς LNG

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στη Διώρυγα του Σουέζ καθώς δυο πλοία συγκρούστηκαν ευτυχώς χωρίς αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ναυτικούς.

Όπως αναφέρει το Reuters το ένα από τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν στη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, το βράδυ της Τρίτης, επανήλθε σε λειτουργία και προχώρησε σε αγκυροβόλιο για επιθεώρηση σήμερα Τετάρτη, ενώ η ναυτιλιακή κίνηση διεξαγόταν κανονικά στη διώρυγα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας και ναυτιλιακές πηγές.

Η BW LNG AS, διαχειρίστρια εταιρεία του υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) BW Lesmes, ανέφερε ότι το πλοίο προσάραξε διερχόμενο προς νότο μέσω της διώρυγας του Σουέζ περίπου στις 21:35 (1835 GMT) την Τρίτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μετά την προσάραξη, ένα άλλο πλοίο συγκρούστηκε με το BW Lesmes σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά δεν επηρέασε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου, δήλωσε η BW Group.
"Οι αρχικές παρατηρήσεις από το πλήρωμα επί του πλοίου ανέφεραν ότι το πλοίο παραμένει δομικά υγιές", ανέφερε.
Το BW Lesmes «ξεκόλλησε» επιτυχώς στην επιφάνεια στις 03:30 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.
Η BW Group δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή και δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση. Ενώ το πλοίο βρίσκεται τώρα υπό πλοηγική παρακολούθηση και προχωρά στο αγκυροβόλιο του Σουέζ για περαιτέρω επιθεωρήσεις.

Η MarineTraffic δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών Burri με σημαία Νήσων Κέιμαν αναγνωρίστηκε ως το άλλο πλοίο που ενεπλάκη στη σύγκρουση. Η TMS Tankers, η οποία διαχειρίζεται το Burri, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό, σημειώνει το Reuters.
Από τις 5 π.μ. τοπική ώρα (0200 GMT), το Burri ήταν αγκυροβολημένο και είχε νότιο προσανατολισμό περίπου 12 χλμ. (7,5 μίλια) από το νότιο άκρο της διώρυγας, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων στο Refinitiv Eikon.

Ένα άτομο στην αίθουσα επιχειρήσεων της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, όταν επικοινώνησε το Reuters, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει καμία πληροφορία σχετικά με τα δεξαμενόπλοια. Η Αρχή δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.
Η διώρυγα του Σουέζ είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο και η συντομότερη ναυτιλιακή οδός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της διώρυγας. Κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων το 2021, ένα τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Ever Given, εγκλωβίστηκε σε αυτήν, διακόπτοντας την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις για έξι ημέρες και διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

theseanation.gr

 

eep logo