Αλλαγές στον ΟΛΠ!

olp ktirio dioikhsis

Επιβεβαιώνεται από κάθε πλευρά ότι δρομολογούνται αλλαγές στη διοίκηση του ΟΛΠ (πρώτο έγραψε την Κυριακή το πρωί το pireas2day) με στόχο της απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας στην Cosco το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Σε αυτή την προοπτική τοποθετείται στα τέλη του Μαρτίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ, αντί για τον Ιούνιο που ήταν προγραμματισμένη.
Η επιλογή αυτή φαίνεται να οφείλεται στη διαπίστωση ότι μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ σχεδόν ένα μήνα μετά τη δημόσια διαβεβαίωση του υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες (στις 10 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση του Portnet), εξακολουθούσαν να «παίζουν» παιχνίδι καθυστερήσεων. Μάλιστα, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σε σχόλιό της αναφέρει την Δευτέρα επώνυμα τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Κυραμαργιό και το μέλος του ΔΣ κα.Φράγκου ως τα προς αντικατάσταση μέλη. Άλλες πηγές πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή, αν και από ορισμένες πλευρές αποδίδεται σε έναν «πόλεμο» μεταξύ του υπ.Ναυτιλίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ.Πιτσιόρλα, στην πραγματικότητα αντανακλά την αταλάντευτη πλέον απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει τις εκκρεμότητες με τις ιδιωτικοποιήσεις, που θεωρούνται βασικές υποχρεώσεις της χώρας.
Μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγούσε στο Portnet ότι με την αξιολόγηση να βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και φυσικά το προσφυγικό να αποτελεί πολύ μεγάλο, πανευρωπαϊκών διαστάσεων πρόβλημα, στο οποίο όμως πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ελλάδα, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει «εκκρεμότητες» όπως οι ιδιωτικοποιήσεις που μπορεί να σκιάσουν τις σχέσεις με τους εταίρους. Υπενθύμιζαν δε οι ίδιοι παράγοντες ότι κάτι ανάλογο συνέβη με την επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο, όπου ο Πρόεδρος της Ελ.Βενιζέλος υποχρεώθηκε τελικά να φέρει την σχετική πρόταση προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, αν και καθυστερούσε συστηματικά επί σειρά μηνών. Πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, συνέχιζε η ίδια γραμμή πληροφόρησης, «τρέχει» όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως ο μόνος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης είναι μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αρχή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, να έχει διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πεδίο για ιδιωτικές επενδύσεις.
Αυτό, εκτιμούν στην κυβέρνηση, εκτός από μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, θα μπορέσει να λειτουργήσει και στην κατεύθυνση της ανατροπής του πολιτικού κλίματος.

Με αυτές τις βασικές αρχές να χαρακτηρίζουν το γενικό πλαίσιο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να μην τους απασχολούν ιδιαίτερα «λεπτομέρειες» που έχουν να κάνουν με τοπικούς μικροκομματικούς συσχετισμούς στο λιμάνι. «Άλλωστε, όσοι πήγαν με την ΛΑΕ και τον Λαφαζάνη τον Σεπτέμβριο, είναι εκ των πραγμάτων απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έκαναν διάσπαση, υπηρετούν άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν μπορούμε να τους χαϊδεύουμε» έλεγε χαρακτηριστικά στο Portnet κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

eep logo