ΥΝΑ: Παρεμβάσεις για την επιβράδυνση μετακίνησης προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά

ypoyrgeio naftilias

Σε Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τον Αρχηγό και τα επιτελικά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξετάστηκαν οι τρόποι για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στο λιμάνι του Πειραιά, για τις επόμενες ημέρες και έγινε προγραμματισμός άμεσων σχετικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παραμονή -εφόσον χρειαστεί- των τριών ναυλωμένων πλοίων στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου αντίστοιχα, προκειμένου να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικοί χώροι προσωρινής διαμονής για τις επόμενες δύο ημέρες και ο έλεγχος του ρυθμού μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών με δρομολογημένα πλοία. Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, η παρακολούθηση των ροών θα είναι συνεχής και θα λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την πρόληψη και αποτροπή δημιουργίας δύσκολα διαχειρίσιμων καταστάσεων, τόσο στα νησιά, όσο και στο λιμάνι του Πειραιά. Για τον προγραμματισμό αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι των τριών νησιών.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι αυτό το σχέδιο είναι έκτακτο, ολιγοήμερης διάρκειας και η εφαρμογή του, δε θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των νησιών.