Frontex: Ένα πλοίο έσωσε 900 μετανάστες !

frontex ship

Το βουλγαρικό πλοίο "Obzor", το οποίο εκτελεί αποστολή στα ανοικτά της Λέσβου για λογαριασμό της Frontex, περισυνέλεξε σήμερα από τη θάλασσα περίπου 900 μετανάστες, ανέφερε μια εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των συνόρων, η Εύα Μονκιούρ.

"Λόγω της κακοκαιρίας και του ψύχους, επιβιβάζουμε πλέον τους μετανάστες που βρίσκουμε, επειδή οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' ό,τι το καλοκαίρι", εξήγησε η εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το "Obzor" είναι ένα "μεγάλο πλοίο" 43 μέτρων και μπορεί να επιβιβάσει πολύ περισσότερους μετανάστες απ' ό,τι τα μικρά ταχύπλοα περιπολικά της Frontex, που χωρούν το πολύ 50 ανθρώπους. Σήμερα έκανε τρεις διαδρομές από το λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τα τουρκικά παράλια, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Όμως ο αριθμός των 900 μεταναστών που διασώθηκαν σε τρεις διαδρομές δεν είναι κάτι σπάνιο, υπογράμμισε. Ασφαλώς είναι λιγότεροι απ' ό,τι το καλοκαίρι, όταν υπήρχαν 7.000 αφίξεις την ημέρα, αλλά τον Ιανουάριο, εξακολουθούσαν να είναι από 12.000 έως 15.000 την εβδομάδα.

Το καλοκαίρι, όταν η θάλασσα είναι ζεστή, αυτοί των οποίων το πλεούμενο βυθίζεται έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν, όμως τον χειμώνα κινδυνεύουν να πεθάνουν γρήγορα από υποθερμία, δήλωσε ακόμη η Μονκιούρ. "Κάνουμε τα πάντα για να μην χαθούν".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ