Υποδομές και υπηρεσίες εξυπηρέτησης ΑμεΑ σε λιμενικές υποδομές της χώρας

Δυναμικός διαδικτυακός τόπος με όλες τις πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Δικαιώματα Επιβατών, οι μεταφορείς και οι φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, κατά περίπτωση, μέσω των οργανωτικών τους δομών, δημιουργούν ή διατηρούν συνθήκες πρόσβασης χωρίς διακρίσεις για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα (ΑμεΑ), καθώς και των συνοδών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), τέθηκε από 9/5/2023 σε λειτουργία ενότητα με Τίτλο «Προσβασιμότητα Λιμένων από Άτομα με Αναπηρία & Μειωμένη Κινητικότητα (ΑμεΑ)» στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) (https://www.ynanp.gr/el/gia-ton-polith/xrhsimes-plhrofories/) και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής https://www.hcg.gr/el/gia-ton-polith/koinwniko-ergo-draseis/prosbasimothta-limenwn-apo-atoma-me-anaphria-meiwmenh-kinhtikothta-amea/

Στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο, οι επιβάτες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικές με την προσβασιμότητα στους ελληνικούς λιμένες, τη μετακίνησή τους με τα πλοία της ακτοπλοΐας, όπως αυτή έχει καταγραφεί-δηλωθεί από τον αρμόδιο Φορέα Διοίκησης του Λιμένα. Υπάρχουν πληροφορίες π.χ. για την ύπαρξη ραμπών, σχετικών χώρων αναμονής και υγιεινής, χώρων στάθμευσης, δυνατότητα εξειδικευμένης βοήθειας από τον λιμένα κ.ο.κ. Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας για την προσωπική τους εξυπηρέτηση αλλά και για τη διατύπωση καταγγελιών και παραπόνων τόσο σε τοπικό επίπεδο λιμένα όσο και σε επίπεδο Υπουργείου.

Η σελίδα αυτή είναι δυναμική και θα ενημερώνεται συνεχώς προκειμένου να παρέχεται επικαιροποιημένη πληροφόρηση στους επιβάτες.
Αντίστοιχη σελίδα με πληροφορίες για την προσβασιμότητα στα ακτοπλοϊκά πλοία αναμένεται άμεσα να δημοσιευτεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.