«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα του ΝΑΤ

nat opsi

«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα της διατήρησης της αυτοτέλειας του ΝΑΤ όπως επανέλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία σωματείων από το χώρο της ναυτικής εργασίας, των συνταξιούχων ναυτικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΝΑΤ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα, μετά από αίτημα των Σωματείων, που είχαν πάρει μέρος σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, η ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα.
1. Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
2. Την διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης στο ΝΑΤ των Ελλήνων ναυτεργατών, με την καταβολή εισφορών και για όσους ναυτολογούνται σε ελληνόκτητα με ξένη σημαία πλοία.
3. Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έγινε, ακόμα, γνωστό ότι «ζητήθηκε από τον Υπουργό ενημέρωση σχετικά με ενδεχόμενες πρόσφατες εξελίξεις και τέθηκε ξανά το θέμα της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και της διατήρησης του επιπέδου του συνόλου των συντάξεων»

«Στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας απέκλεισε κάθε σκέψη περί απόσυρσης του σχεδίου νόμου αφού όπως είπε αυτό συνδυάζεται με την αξιολόγηση η οποία είναι σε εξέλιξη. Αναφορικά με την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και προστασίας όλων των Ναυτικών που εργάζονται στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία η θέση του ήταν απολύτως αρνητική σε ότι αφορά την νομοθετική ρύθμιση του αιτήματος των Ναυτεργατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ. Και προσθέτει ότι:
«Σχετικά με την διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ ανέφερε ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια της κυβέρνησης και με την έννοια αυτή παραμένει ανοικτό χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί κατά οποιοδήποτε τρόπο για την εξαίρεση του ΝΑΤ και των υπόλοιπων ταμείων μας από το ΕΦΚΑ».

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ναυτιλίας:
«Στη συζήτηση που εξελίχθηκε, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των σωματείων για την πορεία των συζητήσεων που διεξάγονται για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική κατάληξη. Επίσης, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών, καθώς υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που τα εξασφαλίζει.
Ο υπουργός κατέγραψε σειρά σημείων που του επισημάνθηκαν για το ασφαλιστικό των ναυτικών και δεσμεύτηκε για μεσολάβηση, ώστε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που θα δώσει τη δυνατότητα να εκτεθούν, λεπτομερέστερα και πιο εξειδικευμένα, θέσεις ως προς τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, που αναδεικνύουν και την ανάγκη αντίστοιχων ασφαλιστικών ρυθμίσεων».

pireas2day.gr

eep logo