Βαριές κατηγορίες της ΜΚΟ SOS Mediterranee εναντίον του λιβυκού Λιμενικού

Ότι έθεσε σε κίνδυνο ομάδα της και μετανάστες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, το πλοίο της οποίας Ocean Viking διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο, κατηγόρησε χθες Σάββατο το λιμενικό της Λιβύης ότι έθεσε σε κίνδυνο «σκοπίμως» τις ομάδες της και ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο όταν πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει μια διάσωση.

Το Ocean Viking ενημερώθηκε χθες το πρωί για ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες το οποίο βρισκόταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της Λιβύης. Όταν το πλησίασε, ένα περιπολικό του λιβυκού λιμενικού «έφτασε στο σημείο και πλησίασε επικίνδυνα το Ocean Viking», ανέφερε η SOS Mediterranee σε ανακοίνωσή της.

«Όλες οι απόπειρες της ομάδας να επικοινωνήσει με το λιβυκό λιμενικό μέσω ασυρμάτου έμειναν αναπάντητες, ενώ το πλήρωμα του λιβυκού λιμενικού άρχισε να συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο, απειλώντας με όπλα και πυροβολώντας αρκετές φορές στον αέρα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Το Ocean Viking απομακρύνθηκε από το σημείο, «ενώ το λιβυκό λιμενικό συνέχισε να πυροβολεί», σημείωσε.

Η SOS Mediterranee διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μια άλλη ΜΚΟ, η Sea Watch – η οποία κατήγγειλε το ίδιο συμβάν σε δική της ανακοίνωση—κατάφερε να εντοπίσει με αεροσκάφος τους μετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα από το φουσκωτό και τελικά να τους διασώσει.

Σύμφωνα με τη SOS Mediterranee, περίπου 80 μετανάστες συνελήφθησαν από το λιμενικό της Λιβύης και εστάλησαν πίσω στη χώρα.

Η ΜΚΟ είχε επισημάνει τον Ιανουάριο ότι το λιμενικό της Λιβύης είχε εμποδίσει άλλη επιχείρηση διάσωσης του Ocean Viking, «θέτοντας σκοπίμως σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που κινδύνευαν στη θάλασσα».

Στα τέλη του 2022 οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο είχαν εκτιμήσει σε περίπου 100.000 τον αριθμό των μεταναστών που συνελήφθησαν από το λιβυκό λιμενικό μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης, Ιταλίας και ΕΕ το 2017. Αυτή προβλέπει ότι η Ρώμη και οι Βρυξέλλες θα εκπαιδεύσουν και θα εξοπλίσουν το λιμενικό της Λιβύης προκειμένου αυτό να μπορεί να συλλαμβάνει τους μετανάστες οι οποίοι αναχωρούν από τις ακτές της χώρας με προορισμό την Ευρώπη.

Η Κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος εκτιμά ότι το 2022 χάθηκαν εκεί 1.417 μετανάστες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)