Γιγαντιαία νάρκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο λιμάνι της Ριέκα

Ρυμουλκήθηκε και απενεργοποιήθηκε. 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι κροατικές αρχές ρυμούλκησαν και κατέστρεψαν μέσω ελεγχόμενης έκρηξης μια γιγαντιαία νάρκη 1.500 κιλών της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο λιμάνι της Ριέκα.

Η νάρκη ήταν εν μέρει θαμμένη στο εσωτερικό λιμάνι της Ριέκα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ιστορική προκυμαία, και πέρασε απαρατήρητη μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η θέση της ήταν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές για πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη έκρηξη, οπότε οι αρχές της πόλης και της χώρας αποφάσισαν να σχεδιάσουν μια προσεκτική επιχείρηση για την απομάκρυνσή της και την καταστροφή της. Περίμεναν ένα ιδανικό καιρικό παράθυρο, και αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν η κατάλληλη στιγμή. Οι δύτες EOD της αστυνομίας της Κροατίας προετοίμασαν την βόμβα για ρυμούλκηση και στις 06.10 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η επιχείρηση ρυμούλκησης.

Ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας διακόπηκε όλη η οδική, σιδηροδρομική, αεροπορική και θαλάσσια κυκλοφορία. Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο του λιμανιού της Ριέκα, το κλείσιμο όλων των κοντινών επιχειρήσεων και την εκκένωση περίπου 500 κατοίκων. Η οδική κυκλοφορία εκτράπηκε μακριά από την προκυμαία και οι πλησιέστεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί και σταθμοί λεωφορείων έκλεισαν. Ο κόλπος της Ριέκα έκλεισε για τη διέλευση των πλοίων.

Η ομάδα EOD ρυμούλκησε τη νάρκη αργά έξω από το λιμάνι σε μια θέση περίπου πέντε ν.μ. ανοικτά της θάλασσας. Ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας, οι αρχές κήρυξαν μια ζώνη ασφαλείας 7.000 μέτρων γύρω από το σημείο. Η νάρκη καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη με ασφάλεια περίπου στις 1:45μ.μ., χωρίς να σημειωθεί κάποιο απρόοπτο.

Δείτε σχετικό βίντεο: 

(e-nautilia.gr)

eep logo