Ελαφρά μείωση των πειρατικών επιθέσεων το 2022 σε σχέση με το 2021

Ετήσια έκθεση του ICC International Maritime Bureau

Το ICC International Maritime Bureau (IMB) στην ετήσια έκθεση του για το 2022 κατέγραψε 115 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών εναντίον πλοίων το 2022 - σε σύγκριση με 132 το 2021 - με τα μισά από αυτά να συμβαίνουν στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στα Στενά της Σιγκαπούρης, όπου τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η συνεχιζόμενη μείωση αποδίδεται στη συνολική μείωση της πειρατικής δραστηριότητας στα ύδατα υψηλού κινδύνου του Κόλπου της Γουινέας από 35 περιστατικά το 2021 σε 19 το 2022. Ωστόσο, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των ναυτικών στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, η οποία παραμένει επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται από δύο περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Το ένα τρίτο όλων των περιστατικών που αναφέρθηκαν παγκοσμίως το 2022 ήταν στα Στενά της Σιγκαπούρης με τους πειρατές να επιβιβάζονται με επιτυχία και στα 38 περιστατικά. Η πλειονότητα των πλοίων που επιβιβάστηκαν για ένοπλες ληστείες ήταν πάνω από 50.000 DWT, συμπεριλαμβανομένων έξι πλοίων άνω των 150.000 DWT. Στα 38 αναφερόμενα περιστατικά, δύο μέλη του πληρώματος απειλήθηκαν και τέσσερα κρατήθηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι σε τουλάχιστον τρία περιστατικά χρησιμοποιήθηκε όπλο για να απειληθεί το πλήρωμα. Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ινδονησιακής Ναυτικής Αστυνομίας.

 

 

 

eep logo