Ιταλία - ναυάγιο μεταναστών στην Καλαβρία: Ξεκίνησε επίσημη έρευνα

Για ενδεχόμενη καθυστέρηση και λάθη στην αντίδραση των αρχών

Ερωτήματα εγείρονται σήμερα για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες που βρίσκονταν σε ξύλινο σκάφος το οποίο ναυάγησε στις νότιες ακτές της Ιταλίας την Κυριακή, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 68.

«Μετανάστες: έρευνα για τη διάσωση», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας Il Corriere della Sera. «Η εισαγγελία προσπαθεί να κατανοήσει γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο παρέμβασης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό έξι ωρών τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, από τη στιγμή που εντοπίστηκε το σκάφος το οποίο μετέφερε 180 με 200 μετανάστες και μέχρι να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης των ναυαγών.

Το σκάφος βυθίστηκε κοντά στις ακτές εν μέσω καταιγίδας, αφού πιθανόν χτύπησε σε ύφαλο.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Κροτόνε, της πόλης της Καλαβρίας όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων, 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 54 θύματα, εκ των οποίων οι 48 είναι Αφγανοί, τρεις Πακιστανοί, ένας Σύρος, ένας Παλαιστίνιος και ένας Τυνήσιος.

Η εισαγγελία του Κροτόνε έχει ξεκινήσει έρευνα για την επιχείρηση διάσωσης, προκειμένου να καθοριστεί αν διαπράχθηκαν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης αντίδρασης. Η αστυνομία της πόλης έχει αναλάβει να καταρτίσει ένα χρονολόγιο των γεγονότων, από τη στιγμή που έλαβαν σήμα το λιμενικό και οι τελωνιακές αρχές.

Η Frontex είχε ανακοινώσει στην αρχή της εβδομάδας πως ένα από τα αεροπλάνα της που έκανε περιπολία εντόπισε το Σάββατο το βράδυ το σκάφος, το οποίο ήταν «υπερπλήρες», να κατευθύνεται προς την Ιταλία και ενημέρωσε τις αρχές της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η αστυνομία, η εισαγγελία θα πρέπει να κρίνει αν τηρήθηκαν οι κανόνες διάσωσης στη θάλασσα ή αν διαπράχθηκαν λάθη και από ποιον.

Το ναυάγιο αυτό είναι ένα από τα πιο πολύνεκρα που έχουν σημειωθεί στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο φονική μεταναστευτική οδό παγκοσμίως.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τρεις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι οι διακινητές – δύο Πακιστανούς και έναν Τούρκο. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, φέρονται να έλαβαν 5.000 με 8.000 ευρώ από κάθε μετανάστη.

Το ξύλινο σκάφος, με το όνομα «Αγάπη του καλοκαιριού», αναχώρησε στις 23 Φεβρουαρίου από τη Σμύρνη της Τουρκίας, όπως δήλωσαν διασωθέντες στον Ερυθρό Σταυρό.

Το Missing Migrants Project του ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, εκ των οποίων περισσότεροι από 220 ήδη φέτος.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά θέμα στην Ιταλία, μια χώρα όπου κάθε χρόνο φτάνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ρώμη κατηγορεί τους εταίρους της στην ΕΕ ότι δεν δείχνουν αλληλεγγύη στη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 14.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, έναντι περίπου 5.200 την ίδια περίοδο πέρυσι.

eep logo