Το πρώτο υπό ελληνική σημαία FSRU μετασκευάζεται στη Σιγκαπούρη


Θα έρθει στην Ελλάδα στα τέλη του 2023

Οι εργασίες για την ανάπτυξη της πρώτης πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αποθήκευσης της Ελλάδας (FSRU) ξεκίνησαν πρόσφατα στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη με τη μετατροπή του LNGC Gaslog Chelsea της GasLog, και το οποίο μετονομάστηκε πρόσφατα σε “Αλεξανδρούπολη” και θα είναι υπό ελληνική σημαία.

Μετά τη μετατροπή, το “FSRU Alexandroupoli” θα χρησιμεύσει ως υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και θα αποτελέσει μέρος του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (INGS).

Το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει δυνατότητα αποθήκευσης 155.000 κυβικών μέτρων, με ονομαστική παροχή αερίου 625.000 κυβικών μέτρων ήτοι 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών ετησίως. Πρόσφατα γράφτηκε στο ελληνικό νηολόγιο είναι το πρώτο αυτού του τύπου που έχει υψώσει ελληνική σημαία.

Αναμένεται να καταπλεύσει στο Θρακικό Πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου του 2023. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης για να υποδέχεται το LNG.

Η πλωτή μονάδα θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Το έργο παρακολουθεί ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV, ο οποίος παρέχει τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες.


Ιδιοκτήτης του έργου, η Gastrade,  μια κοινοπραξία βασικών παραγόντων της ενεργειακής αγοράς της ευρύτερης περιοχής: Όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, η ΔΕΠΑ Εμπορική, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδας, ο ΔΕΣΦΑ, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, και η Bulgartransgaz, ο διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

“Η GasLog πίστεψε στο εγχείρημα του FSRU Αλεξανδρούπολης από την αρχή, και μάλιστα σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένη”, δήλωσε ο Κώστας Καραθάνος COO της GasLog και συνέχισε:

“Εργαστήκαμε υπομονετικά και επιμελώς για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που σύντομα θα προσφέρουμε το πρώτο FSRU στα ελληνικά ύδατα. Μέσω των γνωστών υψηλών προτύπων ασφάλειας και αξιοπιστίας της GasLog, το FSRU Alexandroupolis θα προσφέρει ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και θα καθιερώσει την GasLog ως ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων φυσικού αερίου. Είμαστε ευγνώμονες στην DNV για την υποστήριξη και τη συνεργατική της νοοτροπία καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου”.

“Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ορόσημο σε ένα έργο που είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συλλογικής προσπάθειας”, δήλωσε ο Martin Cartwright, Business Director – Gas Carriers & FSRUs, DNV Maritime. “Αυτό θα είναι το 9ο έργο μετατροπής FSRU που αποτελεί το ρεκόρ μας ως νηογνώμονας και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μας ανατέθηκε η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Επιλέγοντας τον DNV και τις πρωτοποριακές μας σημειώσεις REGAS (ES) και ASP, η κοινοπραξία αποδεικνύει ότι είναι επικεντρωμένη στην παράδοση μιας εγκατάστασης που πληροί τα πιο καινοτόμα και αυστηρά πρότυπα στον κλάδο”, πρόσθεσε.

Η FSRU Αλεξανδρούπολης έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει μια νέα πύλη για το φυσικό αέριο στην ελληνική και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, βελτιώνοντας το ενεργειακό μείγμα της περιοχής και διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Αναμένεται να έχει δυναμικότητα επαναεριοποίησης περίπου 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

“Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα έργο με τόσο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ελλάδας και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης”, δήλωσε ο Λεωνίδας Καρύστιος, Regional Business Development & Gas Segment Director, DNV Maritime. “Στον DNV έχουμε παράσχει τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων σε όλες τις φάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου και είναι τιμή μας να είμαστε ο εταίρος ταξινόμησης αυτού του έργου που αλλάζει τα δεδομένα”, κατέληξε.

newmoney.gr