39 οι νεκροί του ναυαγίου ανοικτά των τουρκικών ακτών

metanastes varka thalassa 7

Τουλάχιστον 37 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Ελλάδα από την Τουρκία, σε ένα ακόμη ναυάγιο που σημειώθηκε το Σάββατο και προστίθεται στις αλλεπάλληλες τραγωδίες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 37 και ότι διέσωσε 75 ανθρώπους.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Βιρμανία ήθελαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου. Είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία του Τσανάκαλε. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τις σορούς περίπου είκοσι μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ. Ανάμεσά τους, ένα αγοράκι κειτόταν ανάσκελα, το πρόσωπο ήταν καλυμμένο με ένα μπλε σκουφάκι και η πιπίλα είχε πέσει κοντά του --η εικόνα θυμίζει αναπόφευκτα τον μικρό Σύρο Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο σώμα του οποίου είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο στα τουρκικά παράλια και η υπόθεση είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Περισυνελλέγη επίσης το άψυχο σώμα ενός ακόμη βρέφους.

Το σκάφος που ανετράπη βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας. Σωσίβια γιλέκα και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

Την Πέμπτη, 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν στ' ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω. Την περασμένη εβδομάδα, 45 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε τρία ναυάγια στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ