Υψηλότερο των προσδοκιών το τίμημα για τον ΟΛΠ εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

olp limani apopsi

Η προσφορά της Cosco κάλυψε την κυβέρνηση ακόμη και για τις ημέρες προ των capital controls.

Υπερτίμημα 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής στο τελευταίο τρίμηνο και υπερτίμημα 63% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την προηγούμενη ημέρα (19 Ιανουαρίου) πρόσφερε για τον ΟΛΠ η Cosco. Το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται σε περίπου 370 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. αφορούν το 51% των μετοχών που θα μεταβιβαστούν άμεσα, και τα υπόλοιπα 90 εκατ. το 16% των μετοχών που θα μεταβιβαστεί σε πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συναλλαγής. Η αγορά και το ΤΑΙΠΕΔ δικαίως πανηγυίζουν για το τίμημα.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν το τίμημα υψηλότερο των προσδοκιών στη δεδομένη συγκυρία, οπότε τα μακροοικονομικά μεγέθη υποχωρούν και το πολιτικό κλίμα οξύνεται λόγω ασφαλιστικού, αξιολόγησης της χώρας κ.ο.κ. «Το τίμημα προδίδει τον διακαή πόθο της Cosco να αποκτήσει το λιμάνι του Πειραιά», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. Ο ίδιος σημειώνει ότι το τίμημα της Cosco κάλυπτε την κυβέρνηση ακόμη και στις καλύτερες ημέρες, δηλαδή προ της τραπεζικής αργίας.

Το σχέδιο

Συγκεκριμένα, το τίμημα βρίσκεται ακριβώς στο όριο των προσδοκιών που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο. Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές σχετικά με την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου (πριν η κυβέρνηση μας οδηγήσει στο δημοψήφισμα), η ελληνική αγορά είχε προϋπολογίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση όλων των μεγάλων λιμένων της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια). Από αυτά τα 350 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκε ότι θα προέλθουν από τον ΟΛΠ και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ, από τα άλλα 11 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του ΟΛΘ.
Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το χρηματιστήριο βρισκόταν στις 800 έως 900 μονάδες, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα 30% με 40% χαμηλότερα. Η μετοχή του ΟΛΠ δεν ακολούθησε τη μεγάλη πτώση του Γ.Δ. του Χ.Α., κυρίως εξαιτίας της προεξόφλησης από την πλευρά της αγοράς της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Cosco.
Για τις «οιμωγές» σχετικά με το τίμημα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι «ιερεμιάδες» θα πρέπει να αντιληφθούν πως η Cosco αγοράζει μια επιχείρηση που είναι βιώσιμη… εξαιτίας της. Στην πράξη η κινεζική εταιρεία αγοράζει μια βαριά ζημιογόνο επιχείρηση, αν εξαιρεθούν τα έσοδα που έχει ο ΟΛΠ από την ίδια. Ειδικότερα, η σύμβαση παραχώρησης του 2008 προσφέρει σήμερα περίπου το 40% των ετήσιων εσόδων του ΟΛΠ και το 20% των ετήσιων κερδών. Η εταιρεία έχει έσοδα 40 εκατ. ευρώ από την Cosco και κέρδη λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ζημιών που εμφανίζει η δραστηριότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Παράλληλα, όπως παρατηρούσαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το τίμημα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι σήμερα μια επιχείρηση χωρίς φορολογική ενημερότητα. Η εταιρεία στερείται φορολογικής ενημερότητας καθώς παραλιμένιοι δήμοι έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ. Σύμφωνα με παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, οι συνολικές διαφιλονικούμενες οφειλές ανέρχονται στο ύψος των 120 εκατ. ευρώ.

Διεκδικήσεις

Αν και η διοίκηση του ΟΛΠ έχει προσβάλλει νομικά τις αιτιάσεις των παραλιμένιων δήμων και είναι πολύ πιθανό να τις κερδίσει, εν τούτοις δεν παύουν οι διεκδικήσεις των δήμων να αποτελούν ένα επιπλέον ρίσκο για την κινέζικη εταιρεία. «Ελεγχόμενη από το ελληνικό Δημόσιο επιχείρηση, ο ΟΛΠ μπορεί να επιβιώνει χωρίς φορολογική ενημερότητα. Για τον ιδιώτη επενδυτή, αυτό συνιστά ρίσκο», παρατηρούσε στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ο ίδιος σημείωνε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. παρουσιάζει επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, κυρίως από οφειλές πελατών στον τομέα της ακτοπλοΐας.
Τέλος, εξίσου σημαντικό ρίσκο για την Cosco συνιστά και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει η δημόσια ή/και ρυθμιστική αρχή λιμένα (-ων). Οι όροι που θα επιβάλλει στη λειτουργία των λιμένων η σχετική Αρχή, παραμένουν ακόμη «βουλωμένο γράμμα» και γι’ αυτό αποτελούν έναν ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα για να επενδύσει κάποιος στον ΟΛΠ.

Kathimerini.gr

eep logo