Οι Λίβυοι εξηγούν γιατί βομβάρδισαν το “Araveo”

tanker sea• Δηλώσεις στο BBC

«Θύματα» της χαώδους κατάστασης, που επικρατεί στη Λιβύη, έπεσαν οι δύο άτυχοι ναυτικοί και οι ισάριθμοι τραυματίες συνάδελφοί τους, μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου με σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιου «Araevo», το οποίο δέχτηκε πυρά από αεροσκάφος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης αυτού του κράτους.

Όπως μετέδωσε το BBC αεριωθούμενα της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης βομβάρδισαν το δεξαμενόπλοιο, που είχε ναυλωθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ένας Λίβυος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο BBC ότι οι κινήσεις του πλοίου στο λιμάνι της Ντέρνα είχαν προκαλέσει υποψίες.

Η πετρελαϊκή εταιρεία το απέρριψε αυτό, λέγοντας ότι το πλοίο θα έκανε παράδοση καυσίμων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκεί και οι αρχές είχαν ενημερωθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Araevo», το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Aegean Shipping Enterprises Company, συμφερόντων του Δημ. Μελισσανίδη, βρισκόταν περίπου δύο μίλια έξω από το λιμάνι της Ντέρνα, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μαχητών τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λιβύης έκαναν, πέρυσι, αρκετές φορές επιθέσεις στην περιοχή του λιμανιού, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τις μαχητικές ομάδες που δρούσαν εκεί.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Ahmed Mesmari είπε ότι το πλοίο στοχοποιήθηκε διότι παρέλειψε να υποβληθεί σε έλεγχο πριν από την είσοδο του στο λιμάνι.

Όπως είπε ο ίδιος το πλοίο έπρεπε να «δέσει» σε μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ντέρνα, αλλά αντ ‘ αυτού «ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή» και εισήλθε σε μια «στρατιωτική ζώνη».

«Ζητήσαμε από το πλοίο να σταματήσει, αλλά αντίθετα απενεργοποίησε όλα τα φώτα του και δεν απάντησε.

Έτσι, ήμασταν υποχρεωμένοι να το χτυπήσουμε», ανέφερε ο Ahmed Mesmari, για να προσθέσει ότι «εμείς το βομβάρδισαμε δύο φορές».

"Είχαμε προειδοποιήσει"

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης National Oil Corporation, στην οποία έχουν διορίσει διοικήσεις και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανένας ποιος ελέγχει τι, ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο είχε πάρει 13.000 τόνους βαρέως μαζούτ στην Μπρέγκα, στο νότιο λιμάνι της δεύτερης πόλης της Λιβύης, Βεγγάζη, το οποίο επρόκειτο να παραδώσει σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και σε εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού στην Ντέρνα. Ακόμα, ανέφερε ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση πριν να εισέλθει στο λιμάνι για να ξεφορτώσει το φορτίο του.

Να σημειωθεί ότι ο Col Mesmari μιλώντας στο πρακτορείο Reuters είχε πει ότι το πλοίο είχε μεταφέρει Ισλαμιστές μαχητές στη Ντέρνα για να συμπληρώσει πως «είχαμε προειδοποιήσει οποιοδήποτε πλοίο να μην καταπλεύσει στο λιμάνι χωρίς προηγούμενη άδεια», είπε ο ίδιος.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τον παραπάνω ισχυρισμό αλλά είπε ότι η βομβιστική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο θα έχει «πολύ αρνητικές» επιπτώσεις στις μεταφορές πετρελαίου από τα λιμάνια της Λιβύης. Ακόμα πρόσθεσε ότι η εταιρεία παρέμεινε ουδέτερη στη σύγκρουση στη Λιβύη και το περιστατικό θα εμποδίσει την ικανότητά της να διατηρήσει τις παροχές εντός της τοπικής αγοράς.

Χάος στη Λιβύη

Στη Λιβύη επικρατεί κατάσταση χάους εδώ και καιρό λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων, που ξέσπασαν, το 2011, μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι με την βοήθεια δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

Πολυάριθμες ομάδες μαχητών έχουν τις δικές τους κτήσεις επί τους εδάφους αυτής της χώρας με τις κυβέρνησης να εναλλάσσονται προσπαθώντας να ασκήσουν τον έλεγχο.

Ο ανταγωνισμός για την εξουσία και τους πόρους έχει οδηγήσει σε συχνές συγκρούσεις και μάχες για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου της Λιβύης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο στηρίζεται από την ανατολική περιοχή γύρω από το Τομπρούκ και έχει συμμαχήσει με πρώην αντάρτικες δυνάμεις στην πόλη Ζιντάν και με το στρατηγό του στρατού του Καντάφι, Khalifa Haftar που διεξάγει μια εκστρατεία εναντίον των Ισλαμιστών και σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook από το «The Libya Observer» ελέγχει την αεροπορική βάση στο Τομπρούκ.

Αντίθετα, η Τρίπολη ελέγχεται τώρα από μια αυτο-ανακηρυχθείσα κυβέρνηση, που έχει συσταθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις στην πόλη της Μισράτα και οδήγησε τους αντιπάλους να βγουν από την πρωτεύουσα στη διάρκεια του καλοκαιριού, και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση ενός πρώην κοινοβουλίου και την ανάληψη των υπουργείων.

Πάντως, οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις απέσυραν τους διπλωμάτες τους από την πρωτεύουσα, το καλοκαίρι, μετά από εβδομάδες μαχών μεταξύ Λιβυκής Αυγής και τους αντιπάλους τους για τον έλεγχο της Τρίπολης.

Επίσης, η Βεγγάζη είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών.

Οι Ισλαμιστές καταδικάζουν την επίθεση

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η libyaherald.com τόσο η Ελλάδα όσο και το πρώην Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (ΚΕΙ) έχουν καταδικάσει. επίθεση από το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) στο ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Araevo ενώ ο LNA εμμένει στην άποψη ότι το δεξαμενόπλοιο κίνησε υποψίες για τη μη τήρηση της ορθής διαδικασίας για την προσέγγιση στο λιμάνι.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση, «παρά την αστάθεια της κατάστασης» για να βεβαιωθεί ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν, και οι οικογένειες των θυμάτων αποζημιωθούν.

• Οι φωτογραφίες- ντοκουμέντα, με το ελληνόκτητο πλοίο, να είναι τυλιγμένο σε καπνούς μετά από την αεροπορική επίθεση αναρτήθηκαν στο facebook από τη The Libya Observer

Πηγή :Pireas2day.gr

Pin It