Αναστάτωση στο λιμάνι του Πειραιά από την απεργία των πληρωμάτων των ρυμουλκών

Παρέμβαση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Τα πάνω κάτω στις προσεγγίσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να φέρει η εξαγγελθείσα κυλιόμενη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών για εργασιακά ζητήματα τα οποία έχει θέσει για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η προειδοποιητική κινητοποίηση γίνεται σε χρονική περίοδο κατά την οποία η αγορά επιχειρεί να ορθοποδήσει με τις εισαγωγείς να καταβάλλουν προσπάθειες να απορροφήσουν μέρος των πληθωριστικών πιέσεων και των συνέπειών τους και τους εξαγωγείς να προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές στα ελάχιστα δυνατά στα εξαγόμενα προϊόντα έναντι του ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά -όπως και τα κρουαζιερόπλοια- συνοδεύονται για λόγους ασφαλείας των λιμενικών λειτουργιών από ρυμουλκά τόσο κατά τον κατάπλου όσο και κατά τον απόπλου τους υποχρεωτικά.

Πολύ πιθανό, σύμφωνα με χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων κάποιες εταιρίες που διατηρούν σφικτά χρονοδιαγράμματα αφιξο-αναχωρήσεων να παρακάμψουν, μέχρι νεωτέρας, τον Πειραιά ώστε να εκφορτώσουν σε γειτονικά λιμάνια τα προοριζόμενα για τον Πειραιά «κουτιά» με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπρόσθετες χρεώσεις τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν οι αναμένοντες την παραγγελία τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλά από τα εμπορεύματα έχουν εποχικό χαρακτήρα ενώ μια άλλη μεγάλη μερίδα αφορά στον έγκαιρο εφοδιασμό της αγοράς με αγαθά για την διάθεσή τους εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Με την αναγγελία των κινητοποιήσεων -2 συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 00:01 της Τρίτης 20/12/22- με παρέμβασή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση η οποία εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτιλιακών πρακτορείων των εταιριών διεθνών γραμμών πλοία των οποίων προσεγγίζουν τον Πειραιά ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ειδικότερα η Δ.Ν.Ε. με έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αναφερόμενοι στην σημερινή Ανακοίνωση των Ενώσεων Πλοιοκτητών Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών και στο αποψινό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, με θέμα την εξαγγελία δύο συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών από 00:01 της Τρίτης 20ης Δεκεμβρίου 2022 καλούμε μετ’ επιτάσεως αμφότερες πλευρές όπως επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, επιλέγοντας την οδό του γόνιμου διαλόγου, αντί μίας ατραπού περαιτέρω κλιμάκωσης απεργιακών κινητοποιήσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητούμε τη συνέχιση της διαμεσολάβησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι -εν μέσω της εορταστικής περιόδου που διανύουμε- εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια με ευπαθή προϊόντα εγκλωβίζονται στους εμπορικούς λιμένες της Χώρας εν αναμονή φόρτωσης/εξαγωγής και ταυτόχρονα επί των καταπλεόντων πλοίων χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν άμεσης κατανάλωσης εμπορεύματα αδυνατούν να εκφορτωθούν και να προωθηθούν στην Ελληνική επικράτεια.
Καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες εξαγωγείς & εισαγωγείς, την εγχώρια αγορά και συνεκδοχικά την Εθνική Οικονομία.
Η Διεθνής Ναυτική Ένωση -διαχρονικά διαπνεόμενη από υψηλό αίσθημα ευθύνης- απευθύνει έκκληση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς αποφυγή απευκταίων φαινομένων ελλείψεων ή/και ανατιμήσεων αγαθών, σε αυτή την εξόχως κρίσιμη χρονική συγκυρία και παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης».

eep logo