Έλληνες εφοπλιστές - Ναυπηγεία Νότιας Κορέας: 50 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας!

Εκδήλωση στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών και των Ναυπηγείων της Ν. Κορέας, το Propeller Club, Πειραιά είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μια εκδήλωση τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, παρουσία του Εξοχότατου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας Jung Il Lee.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club, Πειραιά και Αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States, αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση και την ευρεία ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας – Νότιας Κορέας, επισημαίνοντας την τεράστια προσφορά δύο σπουδαίων ανδρών: «Του Chung, Ju Yung, Ιδρυτή του Ομίλου Hyundai, καθώς και του Γιώργου Λιβανού, Επικεφαλής της Sun Enterprises, για το όραμα και το θάρρος τους να πρωτοστατήσουν με την κατασκευή δύο VLCC’s που άνοιξαν το δρόμο ώστε η Νότια Κορέα να γίνει ένας από τους 3 γίγαντες της ναυπηγικής βιομηχανίας στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, ο κ. Φραγκούλης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την τεράστια ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, δηλώνοντας: «Ως Πρόεδρος της Franman, έχω ζήσει πολλές επιτυχίες με τους Κορεάτες συνεργάτες μου και νιώθω μεγάλο θαυμασμό για την τεράστια ανάπτυξη και τα επιτεύγματά τους τα τελευταία 25 χρόνια. Νιώθω απόλυτο σεβασμό για τη Νότια Κορέα και τον λαό της».

Από την πλευρά του, ο Εξοχότατος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας, Jung Il Lee, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ελληνικό Έθνος, λέγοντας: «Η Κορέα δεν ξεχνά και δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε την παραμικρή σταγόνα από δάκρυ και αίμα των γενναίων Ελλήνων στρατιωτών», αναφερόμενος στον πόλεμο της Κορέας το 1950, όταν 186 Έλληνες στρατιώτες σκοτώθηκαν, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του κορεατικού λαού.
Ενώ επεσήμανε πως: «Η ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας αναβαθμίστηκε ριζικά μετά την πρώτη παραγγελία από την Ελλάδα το 1971. Στατιστικά περίπου το 70% των ετήσιων παραγγελιών για ελληνικά πλοία ανατίθεται σε Κορεάτες ναυπηγούς.»

Ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Τεχνικός Διευθυντής της Zodiac Maritime, με ευρεία παγκόσμια αναγνώριση στον τομέα των νέων κατασκευών, αναφέρθηκε στην 35χρονη εμπειρία του στην Κορέα, στις καινοτόμες κατασκευές, καθώς και στα 178 projects τα οποία έχει διαχειριστεί και επιβλέψει στα Ναυπηγεία της Ν. Κορέας.
Εξήγησε τα πλεονεκτήματα της Ναυπηγικής στην Κορέα, αλλά αναφέρθηκε και στα θέματα που αντιμετωπίζουν τα Κορεατικά ναυπηγεία στις σύγχρονες αγορές, όπως η αύξηση του κόστους υλικών, η μείωση των μισθών και κατ’ επέκταση του εργατικού δυναμικού κ.ά.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη σε παραγγελίες χώρα των Κορεατικών Ναυπηγείων με μερίδιο αγοράς 20%, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με περίπου 16% και τη Νορβηγία με 12%.

Ο Γιώργος Φουστάνος, ο διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας 47 βιβλίων πάνω στην ναυτιλία, έδωσε έμφαση στους μακροχρόνιους δεσμούς των δύο Εθνών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική συμβολή στη συνεχή ενίσχυση της νοτιοκορεατικής οικονομίας, μέσω της ανάθεσης παραγγελιών νέων κατασκευών στα ναυπηγεία της είναι κάτι παραπάνω από ανεκτίμητη. Από την άλλη, είναι αυτονόητο ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι ευγνώμονες στους Κορεάτες ναυπηγούς για την έγκαιρη παράδοση πλοίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Αυτά αποτελούν ακόμη ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των εθνών εξαλείφοντας κάθε γεωγραφική απόσταση, πολιτικές πεποιθήσεις ή θρησκευτικές διαφορές. Αυτή είναι τελικά η δύναμη της θάλασσας, δίνοντας το παράδειγμα το πώς μπορούμε όλοι να ζούμε και να ευημερούμε ειρηνικά".

Η βραδιά αυτή ήταν επίσης μια μοναδική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γιώργου Φουστάνου, με τίτλο «Made in South Korea – Fifty Years of Greek Shipbuilding Activity in the Land of the Morning Calm».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον έβδομο όροφο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.

theseanation.gr

eep logo