Στην χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ η προσφορά της Cosco

olp sempo poli

Περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η προσφορά της Cosco για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Σχεδόν άλλα τόσα φέρεται να είναι τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο λιμάνι του Πειραιά οι Κινέζοι προοδευτικά στα επόμενα 5 ή 6 χρόνια, ώστε να αποκτήσουν τελικά τον έλεγχο του 67% των μετοχών.

Στην εκτίμηση αυτήν, της αρχικής προσφοράς των 350 εκατ. ευρώ, συγκλίνουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν παράγοντες της λιμενικής αγοράς, αλλά και της συνήθως καλά ενημερωμένης Wall Street Journal, που κάνει λόγο για προσφορά στο επίπεδο πάνω-κάτω που βρισκόταν η αξία των μετοχών του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πριν ανασταλεί την Τρίτη η διαπραγμάτευση της μετοχής εν όψει της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Από το ΤΑΙΠΕΔ, που δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες, υποστηρίζεται όπως είναι γνωστό ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί βελτιωμένη προσφορά από τους Κινέζους. Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ για την Πέμπτη το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, με κύριο θέμα την εξέταση του σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης (κάτι που δεν έγινε στην περιπετειώδη συνεδρίαση της Δευτέρας), συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές τριβές σχετικά με το ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ στην όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Δρίτσας που ως υπουργός Ναυτιλίας θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του στην πώληση του ΟΛΠ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, άφησε αιχμές εις βάρος του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας το υπεύθυνο για το ότι κατατέθηκε μια και μόνη προσφορά, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του δημοσίου συμφέροντος» εννοώντας ότι σχεδόν υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην πώληση που δεν ήταν στις προγραμματικές της θέσεις και ότι πλέον η ίδια η κυβέρνηση και όχι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει το βασικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ