Πρώτη μεταφορά φυσικού αερίου από πλοίο σε πλοίο (STS) σε ελληνικά ύδατα


Βασικός ο ρόλος της GAC Greece

Η GAC Greece έπαιξε βασικό ρόλο στην πρώτη μεταφορά LNG από πλοίο σε πλοίο (STS) στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την υποστήριξη της ομάδας του GAC Greece.

Περίπου 140.000 m³ LNG μεταφέρθηκαν από το δεξαμενόπλοιο Arctic Princess της Hoegh Norway στο GasLog Athens, μια νέα Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης (FSU) που βρίσκεται επί του παρόντος στην Πάχη, δυτικά της Αθήνας.

Η πλήρως φορτωμένη FSU είναι τώρα έτοιμη να συμπληρώσει τις χειμερινές ενεργειακές απαιτήσεις της Ελλάδας συμπληρώνοντας τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ο οποίος ανήκει στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Για να υποστηρίξει την ιστορική αυτή μεταφορά, ο GAC Greece ενήργησε ως επίσημος πράκτορας για την GasLog Athens, καθώς και ως αντιπρόσωπος του ναυλωτή για την Arctic Princess και το φορτίο της. Επιπλέον, το τμήμα Project Logistics του γραφείου εισήγαγε έξι ειδικά μπαλόνια (fenders) από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την οργάνωση για την μεταφορά, την αποθήκευση και την επιστροφή τους.

Η εγκατάσταση του νέου FSU υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μετά από στενό συντονισμό του ΔΕΣΦΑ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η προσθήκη της FSU GasLog Athens στην Πάχη είναι ένα από τα βήματα που γίνονται για την ενίσχυση του εφοδιασμού με LNG της Ελλάδας και τη βελτίωση της τοπικής ενεργειακής της ασφάλειας. Ορισμένα στρατηγικά μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί για να διασφαλιστεί η κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των πολιτών να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

 

eep logo