Γερμανία: Διπλάσιο το κόστος των πλωτών τερματικών σταθμών LNG

Από τους αρχικούς υπολογισμούς του υπ. Οικονομίας

H αγορά και η συντήρηση πλωτών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα βοηθήσουν τη Γερμανία να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα κοστίσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Συνολικά, το κόστος εκτιμάται σε περίπου 6,56 δισ. ευρώ, ανέφερε το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Der Spiegel. Στον προϋπολογισμό του 2022 έχει διατεθεί ποσό 2,94 δισ. ευρώ για τους τερματικούς σταθμούς.

"Το περαιτέρω κόστος έχει προσδιοριστεί σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με πολυάριθμους ενδιαφερόμενους φορείς και έχουν διευκρινιστεί οι αρχικές προβλέψεις", ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο το λειτουργικό κόστος και τις πρόσθετες χερσαίες υποδομές.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί είναι απαραίτητοι για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκειμένου να αντισταθμίσει τον μηδενισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία ολοκλήρωσε αυτόν τον μήνα την κατασκευή του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Wilhelmshaven της Βόρειας Θάλασσας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού έχει ήδη εγκρίνει τα πρόσθετα χρήματα που απαιτούνται για τους τερματικούς σταθμούς.

capital.gr

 

eep logo