Δήλωση Τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

"Καμία απώλεια θέσης εργασίας και υποχώρηση προς το δημόσιο συμφέρον"!

Με ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν σχετικά με την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ότι "κατά τη συζήτηση στη Βουλή του ν. 4965/22, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρεμβάσεις και τροπολογίες επέβαλε τις κατάλληλες νομοθετικές δικλείδες που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Ειδικότερα το α1 του νόμου παρ. 3 προβλέπει: «3. Το επιχειρηματικό πλάνο που συνοδεύει τη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τη διατήρηση και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Με βάση το από 20 Δεκεμβρίου 2021 πρακτικό διαβούλευσης («Πρακτικό Διαβούλευσης») μεταξύ του σωματείου εργαζομένων της ΝΒΕΕ και της διοίκησης της ΝΒΕΕ προβλέπεται ότι οι θέσεις εργασίας εντός δώδεκα (12) μηνών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με σήμερα, με προτεραιότητα στο υφιστάμενο προσωπικό και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες κατά περίπτωση, με στόχο εντός των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων, να έχουν διπλασιαστεί. Με βάση το Πρακτικό Διαβούλευσης, οι νέες εργασιακές σχέσεις της «ΟΝΕΧ ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και των εργαζομένων καθορίζονται, κατόπιν συνεννόησης με τους εργαζομένους, με νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.»

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη «συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβαση επιχείρησης», επέμεινε ότι αυτή αποτυπώνει απολύτως την πρόβλεψη του νόμου αποκρύπτοντας την απάλειψη της σχετικής πρόβλεψης του νόμου με τις ασφαλιστικές δικλείδες για τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα στο σημείο 15.4.1 της συμφωνίας εξυγίανσης, αντίθετα από την πρόβλεψη του νόμου αναφέρεται ότι: « η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 2 θα προβεί σταδιακά σε προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της και κατ΄ αναλογία προς την πορεία των εργασιών της (ανάληψη έργων, επέκταση δραστηριοτήτων), με στόχο τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 2 εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων. Η επιλογή του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης που θα εφαρμόσει η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 2 και με βάση τα οικονομικά δεδομένα (επιχειρηματικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια) που θα είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2.»

Όπως επισημάναμε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στη βουλή και τους εργαζόμενους, ιδίως για τη διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας και τις κατά προτεραιότητα προσλήψεις για όλους τους σημερινούς εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις, με στόχο ολοκλήρωσης εντός 12 μηνών από την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων.

Επαναλαμβάνουμε και καθιστούμε ξεκάθαρο ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ο υπουργός δεν εξουσιοδοτείται να υπογράψει μια συμφωνία που δεν προβλέπει τις παραπάνω δεσμεύσεις.
Καμία απώλεια θέσης εργασίας και οποιαδήποτε υποχώρηση προς το δημόσιο συμφέρον, δεν πρόκειται. να γίνει αποδεκτή.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

Σαντορινιός Νεκτάριος
Χαρίτσης Αλέξης
Μαμουλάκης Χάρης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Δρίτσας Θοδωρής
Τσίπρας Γιώργος
Φλαμπουράρης Αλέκος