Παράταση 120 ημερών στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

"Με τους ίδιους όρους" που ισχύουν από τον Ιούλιο

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

"Αυτή η απόφαση ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας", επισήμανε ο Κουμπράκοφ στο Twitter εκφράζοντας την ικανοποίησή του για ένα βήμα "σημαντικό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης".

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας "με τους ίδιους όρους" που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία αυτή, που θα εξέπνεε αύριο Παρασκευή, επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo