Πέντε νέες φρεγάτες θα ναυπηγήσει η Βρετανία λόγω της «αυξανόμενης ρωσικής απειλής»

Ανακοίνωση του πρωθυπουργού καθώς ξεκινούν οι εργασίες της G20

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα ναυπηγήσει πέντε ακόμη φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό της λόγω της «αυξανόμενης ρωσικής απειλής», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε καθώς ξεκινούσαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της G20, σηματοδοτεί τη σύναψη νέας σύμβασης, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων λιρών (4,7 δισεκ. ευρώ) ανάμεσα στο «Royal Navy» και την κατασκευάστρια BAE Systems.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του παίρνουν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μπροστά στις αυξανόμενες ρωσικές απειλές», τόνισε στο δελτίο Τύπου η Ντάουνινγκ Στριτ.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Σούνακ «ανακοινώνει τη νέα φάση του προγράμματος φρεγατών Τύπου 26» με τη ναυπήγηση πέντε επιπλέον, πέραν των τριών ήδη υπό κατασκευή.

Ο κ. Σούνακ συμμετέχει Τρίτη και Τετάρτη στην G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου έχει σκοπό να καταγγείλει τη «βαρβαρότητα» του πολέμου που εξαπέλυσε το «καθεστώς» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν να διχάσει τη διεθνή κοινότητα θα αποτύχουν», προστίθεται στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του κ. Σούνακ. «Αυτό απαιτεί οι χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ETEKA_Desktop

eep logo