Μεταναστευτικό: Στην Τουλόν το πλοίο Ocean Viking

Αρνήθηκε να το δεχθεί η Ιταλία

Tο πλοίο έδεσε στο λιμάνι μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες που παρέμεινε στην ανοικτή θάλασσα - Είναι η πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Το πλοίο με τους 230 μετανάστες μεταξύ των οποίων και 57 παιδιά, το οποίο έγινε η αιτία να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά την απόφαση της δεύτερης να μην αποβιβαστούν σε έδαφός της οι μετανάστες, έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Τουλόν, στη Γαλλία.

Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες που παρέμεινε στην ανοικτή θάλασσα, μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να δεχτεί το πλοίο σε κάποιο ασφαλές ιταλικό λιμάνι.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε την Πέμπτη τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον”»

Το Ocean Viking, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Μéditerranée σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό έφτασε στην Τουλόν περίπου στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας) και είναι η πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Οι επιβάτες του σκάφους θα λάβουν ιατρική βοήθεια και θα περάσουν από συνέντευξη στο ναυτικό λιμάνι της Τουλόν. Όσοι δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου θα μπορέσουν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εννέα από τις οποίες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας και της Πορτογαλίας – προσφέρθηκαν να δεχτούν συνολικά τα δύο τρίτα των επιβατών ως ένδειξη «αλληλεγγύης». Όσοι δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν.

Πηγή: skai.gr

eep logo