Σημαντική η ελληνική παρουσία στις παραγγελίες πλοίων και το 2022

Σύμφωνα με ανάλυση της Xclusiv Shipbrokers

Όπως προκύπτει από ανάλυση της Xclusiv Shipbrokers, τα orderbooks των bulkers, tankers, containerships και gas carriers αθροιστικά απαρτίζονται από 2.547 παραγγελίες.

Αναφορικά με τις παραγγελίες που έχουν τοποθετήσει οι Έλληνες πλοιοκτήτες, αυτές ανέρχονται σε 234: το 21% αφορά bulkers, το 26% tankers, το 29% containerships και το 24% gas carriers.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες των Ελλήνων πλοιοκτητών για bulkers ανέρχονται σε 48 και αντιπροσωπεύουν το 5% του παγκόσμιου orderbook των bulk carriers, ενώ στα δεξαμενόπλοια η συμμετοχή των Ελλήνων στο orderbook αγγίζει το 19%. 8% ή 69 παραγγελίες πλοίων είναι η ελληνική συμμετοχή στο orderbook των containerships, ενώ στα gas carriers, το 13% του orderbook ελέγχεται από Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι προχώρησαν σε 14 παραγγελίες το 2022.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά τα ηνία της παγκόσμιας ναυτιλίας με έναν στόλο νεότερο, μεγαλύτερο και ποιοτικότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Παρά την ηγετική της θέση, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δεν επαναπαύεται, αλλά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και τα σκήπτρα της παγκόσμιας ναυτιλιακής αριστείας.

eep logo