Α. Γεωργιάδης: Ψήφος εμπιστοσύνης των εργαζομένων στο Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο Α. Γεωργιάδης τόνισε πως «η εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι ένα πολύ μεγάλο πράγμα, σε μία εταιρεία που όπως θα δείτε από το σχέδιο εξυγίανσης έχει σήμερα που μιλάμε 432 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Είναι ένα μεγάλο βάρος. Αφορά σε 600 εργαζομένους. Αφορά σε μία μεγάλη περιοχή, στην περιοχή της Ελευσίνας. Αφορά σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι για την ελληνική βιομηχανία και τη ναυπηγική βιομηχανία συγκεκριμένα. Αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι στο Πολεμικό Ναυτικό και στις δικές του ανάγκες ως προς τις χρήσεις του ναυπηγείου. Είναι ένα μεγάλο project, το οποίο είχα πει από την αρχή ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί από τον συνήθη νεοελληνικό λαϊκισμό ή από την όποια πολιτική σύγκρουση μπορεί να έχουν τα κόμματα στη μία ή στην άλλη φύση της πολιτικής ζωής και ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Για αυτό εγώ είχα επιμείνει ότι η διαφάνεια στη διαδικασία θα είναι για εμάς το ζητούμενο».

«Έχουμε προγραμματίσει να υπογραφεί σε μια τελετή με τα εμπλεκόμενα μέρη, μάλλον την Πέμπτη στο γραφείο μου, για να μπορεί μετά να γίνει επίσημη αίτηση στο δικαστήριο βάσει αυτού του σχεδίου και να πάρει τη διαδικασία βάσει του πτωχευτικού δικαίου και τα άλλα που έχουμε πει».

Τόνισε επιπλέον πως «στη μεγάλη συζήτηση που είχαμε αν οι εργαζόμενοι και πόσοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν το παρόν σχέδιο, πρέπει να σας πω ότι το σύνολο των εργαζομένων, το 100% των εργαζομένων, ακόμα και αυτοί που ήταν αρνητικοί την περασμένη φορά στο σχέδιο προσήλθαν κανονικά και υπέγραψαν το σχέδιο. Δεν λείπει η υπογραφή ούτε ενός εργαζομένου. Και οι 600 έχουν υπογράψει. Αυτό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης και σημαντικό για το δικαστήριο όπου θα δει μια τέτοια πρωτοφανή υποστήριξη από τους εργαζόμενους».

Όσον αφορά την ανησυχία που υπήρχε ως προς τη χρηματοδότηση του σχεδίου, επεσήμανε ότι είναι «σε διαρκή επαφή με την DFC και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Από την τελευταία μας συνεδρίαση και την ψηφοφορία είχαμε έκτοτε την έγκριση από το Legal Committee του DFC ότι η χρηματοδότηση είναι νόμιμη. Και είχαμε και την έγκριση από το State Department ότι η χρηματοδότηση είναι σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα. Μένει η συνεδρίαση του Investment Committee με το οποίο έχουμε μιλήσει βέβαια εκτενώς για να πάρουμε και από αυτό την τυπική του έγκριση. Αυτό αναμένεται περίπου στα τέλη Νοεμβρίου. Και έχουμε και την τυπική τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της DFC, το οποίο θα γίνει κάποια στιγμή μετά τις γιορτές. Δηλαδή κατά τη διάρκεια που θα κρίνεται η αίτηση στο δικαστήριο, θα έρθει και η τελική έγκριση από την DFC».

«Την άλλη εβδομάδα, θα έχουμε την αποστολή της DFC στην Ελλάδα στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Εγώ σκοπεύω να πάω με την DFC στα ναυπηγεία. Όποιος από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως θα ήθελε να είναι παρών, είναι ευπρόσδεκτος για να μιλήσει και ο ίδιος με την DFC. Εμείς επαναλαμβάνω δουλεύουμε μόνο με ανοιχτά χαρτιά. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Απλώς και μόνο για να μην υπάρχει ανησυχία αν πράγματι τα χρήματα αυτά υπάρχουν ή είναι υποθετικά».

«Θεωρώ πολύ σημαντική την κίνηση του κυρίου Ξενοκώστα της ONEX και να τον συγχαρώ για αυτήν καθώς είναι μία πρωτοφανής κίνηση για σχέδιο εξυγίανσης το οποίο ακόμα είναι στη φάση της δικαστικής διαδικασίας. Ο κύριος Ξενοκώστας αποφάσισε τις γιορτές αυτές να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δικαστική διαδικασία. Είναι ένα δείγμα του μεγέθους της δέσμευσης της εταιρείας ΟΝΕΧ πάνω στο σχέδιο αυτό και του μεγέθους της πίστης της εταιρίας ΟΝΕΧ ότι το σχέδιο αυτό τελικώς θα πέτυχει και θα προχωρήσει».
      
«Για εμένα δεν σας κρύβω και μοιράζομαι αυτήν την επιτυχία και με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μαζί το ψηφίσαμε και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, δυστυχώς τα άλλα κόμματα δεν ακολούθησαν, είναι μια ευχάριστη στιγμή ότι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας θα πάρουν για πρώτη φορά δώρο Χριστουγέννων μετά από αρκετά χρόνια».

«Υπήρξε μία ανάρτηση από τον συνάδελφο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Πολάκη σε σχέση με τις εργασίες της εταιρίας ΟΝΕΧ από τα ΕΛΤΑ, όπου περίπου κατηγόρησε εμένα και την ΟΝΕΧ ότι με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ παίρνει τα χρήματα για να αγοράσει ο κύριος Ξενοκώστας τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Για τα πρακτικά λέω ότι αυτό είναι προφανώς απολύτως ψευδές. Η ΟΝΕΧ έχει διαρκή σχέση με τα ΕΛΤΑ από το 2005. Είχε και την περίοδο 2015 -2019. Την ίδια σχέση που έχει και σήμερα, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω. Είναι άσχετη η δραστηριότητα της ΟΝΕΧ στα ΕΛΤΑ με τα ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς όπως έχω εξηγήσει η χρηματοδότηση προέρχεται από την Αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC. Μην το ευτελίσουμε, είναι ένα μεγάλο project αυτό. Αφορά ζωές ανθρώπων και παρόντων και μελλούμενων πολύ παραπάνω από την βραχύβια δική μας θητεία ενός εκάστου. Προτιμώ αυτό το σχέδιο να είναι μια συλλογική μας επιτυχία και όχι μια προσωπική δική μου επιτυχία».