Λιγότερα πλοία διέσχισαν τα νερά της Αρκτικής το 2014

arctic routes














• Ο πάγος δεν λιώνει τόσο γρήγορα, όσο είχε προβλεφθεί..


Τριανταένα πλοία χρησιμοποίησαν τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή πάνω από τη Ρωσία για να πλεύσουν ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία άλλα 22 χρησιμοποίησαν τμήμα της διαδρομής,

αναφέρει το Alaska Public Radio Network. Το 2013, περισσότερα από 70 πλοία είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια Βόρεια Θαλάσσια διαδρομή.
«Οι προβλέψεις για αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων λόγω της μείωσης του θαλάσσιου πάγου στα ύδατα της Αρκτικής μπορεί να ήταν πρόωρη», υποστηρίζει ο Malte Humpert, εκτελεστικός διευθυντής του Arctic Institute, ενός ερευνητικού οργανισμού με βάση την Ουάσιγκτον. 

«Νομίζω ότι το 2014 δείχνει ότι η ανάπτυξη και η ναυτιλία στην Αρκτική μπορεί να είναι κάπως πιο μακροπρόθεσμες από όσο θα φανταζόμασταν πριν λίγα χρόνια, ότι ο πάγος δεν λιώνει τόσο γρήγορα όσο είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο Humpert .
Τα χαμηλά επίπεδα του θαλάσσιου πάγου τις χρονιές 2007 και 2012 δημιούργησαν αισιοδοξία για την εξόρυξη πόρων της Αρκτικής, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μεγάλης κλίμακας τουρισμού, είπε. Το 2014 σχηματίστηκε περισσότερος πάγος και η φύση της ναυτιλίας άλλαξε.
Η Ρωσία αισθάνεται την επίδραση των οικονομικών κυρώσεων που απορρέουν από τις ενέργειές της στην Ουκρανία, είπε, και βαθμιαία μειώθηκε η ρωσική δραστηριότητα με το πετρέλαιο. Παράγοντας μείωσης ήταν επίσης οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ο Joel Plouffe, διευθυντής του περιοδικού Arctic Yearbook στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι η πρόσβαση παραμένει περιορισμένη και η ανάπτυξη είναι ακριβή στην Αρκτική.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η εκτίναξη της ανάπτυξης δεν έγινε εδώ. Και για ότι συμβεί θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια και χρόνια», είπε.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του εμπορίου στην Αρκτική. Αντιμετωπίζουν με πίκρα τις Αρκτικές γεωτρήσεις σε ένα περιβάλλον που συντηρεί είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως φάλαινες, πολικές αρκούδες, πολικές φώκιες και θαλάσσιους ίππους. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αρκετή γνώση για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων σε ένα οικοσύστημα που ήδη έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή, με θαλάσσιο πάγο που το καλοκαίρι συνεχίζει να χάνεται με ρυθμό ρεκόρ. Οι ομάδες επίσης ισχυρίζονται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες στα παγωμένα νερά.

Αλλά ο Plouffe βλέπει συναρπαστικές εξελίξεις το 2015 για το Βορειοδυτικό Πέρασμα πάνω από τον Καναδά και την Αλάσκα. Μια μεταφορά πέρυσι έγινε από ένα εμπορικό πλοίο που ταξίδευε χωρίς παγοθραυστικό.
«Η ναυτιλιακή εταιρεία Fednav ήταν η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που πράγματι πήρε κάποια ορυκτά από την Αρκτική στον Καναδά και τα μετέφερε στην Κίνα χρησιμοποιώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα, χρησιμοποιώντας drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για να τους βοηθήσουν στα νερά της Αρκτικής», δήλωσε ο Plouffe . «Έτσι, αυτό είναι κάτι νέο, και αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί».

Ο Plouffe δήλωσε ότι ελπίζει πως η δημοσιότητα της Αρκτικής μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους ανθρώπους της περιοχής, που πλήττονται από υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας στις αγροτικές περιοχές της Αλάσκας, και για την ασφάλεια των τοπικών μετακινήσεων.

abcnews.com

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ