Νορβηγία : Διπλός τρόμος σε θαλάσσιες πλατφόρμες

statoil platforms

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές στη Νορβηγία μετά από δύο ανεξάρτητα περιστατικά που συνέβησαν τις τελευταίες ώρες σε πλωτές πλατφόρμες γεωτρήσεων. Κατ' αρχήν ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε εξέδρα γεώτρησης που χτυπήθηκε από κύμα, ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Στο σημείο υπάρχει κοίτασμα, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Statoil. Παράλληλα στο δεύτερο - και πιο σοβαρό περιστατικό - η BP έδωσε εντολή για την πλήρη εκκένωση της εξέδρας του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, προς την οποία κατευθύνεται άλλη ακυβέρνητη γιγαντιαία πλατφόρμα.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας, η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας το βράδυ της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία.

«Η πλατφόρμα κινείται πλέον ακυβέρνητη πιο αργά και η πορεία της έχει εξελιχθεί προς πιο ευνοϊκή κατεύθυνση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, όμως 85 άνθρωποι παρέμειναν στις θέσεις τους.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου. Νωρίτερα, η πετρελαϊκή εταιρεία απομάκρυνε με ελικόπτερο 150 από τους εργαζόμενους, ενώ 85 παρέμεναν στις θέσεις τους.

Σε ότι αφορά το πρώτο περιστατικό οι εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρίας και της ιδιοκτήτριας της πλατφόρμας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη νεκρού δηλώνοντας : «Οι Statoil και COSL με λύπη αναφέρουν ότι έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αστυνομία πως ένα άτομο είναι νεκρό αφότου ένα τεράστιο κύμα έπληξε την πλατφόρμα COSL». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δύο άτομα βρίσκονταν υπό ιατρική φροντίδα, χωρίς να αναφερθούν οι εθνικότητες τους. Περίπου 50 άτομα από τα 106 του προσωπικού στην εξέδρα απομακρύνθηκαν.
Αυτό ήταν το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στα νερά της Νορβηγίας από το 2009, όταν ένας εργάτης έπεσε από μια σκαλωσιά σε εξέδρα της Βόρειας Θάλασσας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

*Με πληροφορίες από Reuters και Wall Street Journal

Pin It