Κρουαζιέρα: Ερωτήματα για το 2016

cruise ship celestyal caldera

Η αβεβαιότητα σκεπάζει το τοπίο της ελληνικής κρουαζιέρας, λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τονίζουν στελέχη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, (ΕΕΚΦΝ), «είναι πολύ νωρίς για ασφαλή αξιολόγηση των αφίξεων για το 2016 , λόγω καθυστερήσεως κρατήσεων από λόγους που οφείλονται κυρίως:
-Στις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Στα προβλήματα από το κύμα των προσφύγων.
- Στις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς τρομοκρατικών πράξεων.
- Από την τάση που υπάρχει για αλλαγή προορισμών προς Ασία – Αυστραλία – Σιγκαπούρη κλπ.»
Το παρασκήνιο με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι διπλής ανάγνωσης, κατά το ...κλασικό ποτήρι που το βλέπει κανείς μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Η ΕΕΚΦΝ μέσω του πρόεδρου της, Θεόδωρου Κόντε, εμφανίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία. Για το 2015 σε έκθεσή της επισημαίνει:
«Παρατηρούμε τη σταθερή αύξηση επισκέψεων στους κύριους προορισμούς. Το 2015, η αρχική πρόβλεψη της κίνησης ήταν χαμηλότερη από το 2014, λόγω απροβλέπτων καταστάσεων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές extra προσεγγίσεις προς το τέλος της περιόδου, από τις οποίες επήλθε αύξηση των επισκεπτών και τελικά άνοδος της κίνησης σε σύγκριση με το 2014» και προσθέτει:
«Παρατηρούμε μείωση των επισκεπτών στα νησιά που συμβαίνει να έχουν γίνει πύλη εισόδου των προσφύγων. Σημαντικές απώλειες σημειώσαμε στη Ρόδο, στην Κω, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Σύμη κλπ.»
Η ανάλυση από πλευράς προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων και αριθμού επισκεπτών, στα 42 λιμάνια της Ελλάδας που πραγματοποίησε η ΕΕΚΦΝ οδήγησε στα εξής συμπεράσματα:
- Οι αυξομειώσεις ανά έτος δείχνουν την αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία ασφαλώς επηρεάζει την κίνηση στους λιμένας της χώρας μας.
- Παρατηρούμε τη σταθερή αύξηση επισκέψεων στους κύριους προορισμούς.
- Το 2015, η αρχική πρόβλεψη της κίνησης ήταν χαμηλότερη από το 2014, λόγω απροβλέπτων καταστάσεων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές extra προσεγγίσεις προς το τέλος της περιόδου, από τις οποίες επήλθε αύξηση των επισκεπτών και τελικά άνοδος της κίνησης σε σύγκριση με το 2014».

portcity.gr

Pin It