ΟΛΠ : Κρίσιμο θέμα το τίμημα…

olp limani peiraia

Η κατάθεση έστω μίας δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ θέτει πλέον στην τελική ευθεία την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς υπό την αίρεση ότι το τίμημα θα είναι ικανοποιητικό. Από το πρωί της Τρίτης και πριν η Cosco καταθέσει την προσφορά της τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά και ειδησεογραφικά sites έκαναν λόγο για προσφορά γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ! Εάν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί κύκλοι της αγοράς παραδέχονταν ότι το τίμημα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό, προσπερνώντας έτσι το γεγονός ότι δεν κατέθεσαν άλλοι όμιλοι πλην των Κινέζων προσφορά.
Αλλωστε εξ αρχής «απόλυτο φαβορί» ήταν ο Κινεζικός Όμιλος. Οι άλλοι δύο όμιλοι που θεωρητικά θα μπορούσαν να καταθέσουν προσφορά για τον ΟΛΠ είναι η APM Terminals , θυγατρική της Maersk και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.
Πάντως σύμφωνα με την διαδικασία οι προσφορές έπρεπε να κατατεθούν μέχρι το βράδυ της Τρίτης στα γραφεία του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στο Λονδίνο, ενώ οι / η προσφορές/α θα ανοιχθούν στα μέσα Ιανουαρία, οπότε θα γίνει γνωστό το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη και θα μπορεί κανείς με σχετική ασφάλεια να εκτιμήσει αν η όλη διαδικασία πώλησης ήταν επιτυχής.
Εν τω μεταξύ η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά την συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 15,59 ευρώ (+6,05%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 15,49 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,37%, αλλά και με αξιοπρόσεκτη προσφορά για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.