Ελληνική Ακτοπλοΐα 2022: Σε νέο κύκλο ανάπτυξης και ευκαιριών!

Ετήσια Μελέτη της XRTC

Με έναν αισιόδοξο τίτλο, "Ελληνική Ακτοπλοΐα 2022: Σε νέο κύκλο ανάπτυξης και ευκαιριών", ειδικά για την περίοδο που διανύουμε εν μέσω πολέμων, πανδημίας, και οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, δόθηκε στην δημοσιότητα η 21η Μελέτη της XRTC για την Ελληνική Ακτοπλοΐα.

Και πραγματικά αυτό παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης , στο εισαγωγικό του σημείωμα, ότι ηχεί (παράδοξα) αισιόδοξα, πλην όμως η αγορά αυτή καθαυτή οδηγείται σε υποχρεωτική ανάπτυξη, γεγονός που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για όσους θελήσουν να εκτελέσουν επιχειρηματικά σχέδια εντός της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της πράσινης ναυτιλίας ή καλύτερα της καθαρής ναυτιλίας χωρίς εκπομπές ρύπων, οι αναγκαίες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως λιμάνια, αστικοί σιδηρόδρομοι, πάρκα στάθμευσης οχημάτων και φορτίων, είναι σημαντικά σημεία τα οποία πρέπει να προσεχθούν καταλλήλως από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό την επανέναρξη ενός νέου κύκλου επενδύσεων στο χώρο και θα έλεγα ασφαλούς υποστήριξης από το κράτος των επιχειρηματικών σχεδίων είτε με νομοθετικές παρεμβάσεις ή ακόμη και με οικονομικές ενισχύσεις, όπως αυτό επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Πέραν αυτής της συμβατικής αναπτυξιακής προτροπής σίγουρα υπάρχει και χώρος για μεγαλόπνοα και ακριβά σχέδια για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η νησιωτική χώρα μας στην καθιέρωση νέων καθαρών καυσίμων για την υποστήριξη της ακτοπλοΐας. Η ναυτιλιακή χρηματοοικονομική τοποθέτησή μας, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες γνώσεις του αντικειμένου των καυσίμων δεν μας επιτρέπει οποιαδήποτε κρίση επί του θέματος θετική ή αρνητική.

Σε αυτό που επιμένει η Μελέτη είναι η ταχύτητα αντίδρασης της αγοράς στην κατασκευή νέων πλοίων ακόμη και στην Ελλάδα, στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων και στην διαφύλαξη του ανθρώπινου δυναμικού για την ομαλή λειτουργία του δικτύου θαλασσίων συγκοινωνιών της χώρας.

Δείτε ολόκληρη της μελέτη για την "Ελληνική Ακτοπλοΐα 2022: Σε νέο κύκλο ανάπτυξης και ευκαιριών"

eep logo