Tέλος στην Οδύσσεια των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Λήγει σήμερα η διαβούλευση για το νομοσχέδιο με το οποίο προχωρά η εξυγίανσή τους

Με ούριο άνεμο ξεκινά το νέο ταξίδι των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπήκε και το τελευταίο κομμάτι του παζλ για την εξυγίανση και την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η DGGOMP στην εκπνοή της εβδομάδας έδωσε το πράσινο φως για την εξυγίανση της δεύτερης μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της χώρας με την κατάθεση του νομοσχεδίου εξυγίανσης προς ψήφιση στη Βουλή.

Σήμερα λήγει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο προχωρά η εξυγίανση της Ελευσίνας. Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει κατατεθεί από την Onex του Πάνου Ξενοκώστα, με τη συμβολή της DFC, της αναπτυξιακής αμερικανικής τράπεζας.

Η απάντηση από την DGGOMP περί μη παράνομων κρατικών επιδοτήσεων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ως άκρως απαραίτητη, αν και τυπική, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα, καθώς δεν έπρεπε να μείνει κανένα παραθυράκι ανοιχτό για αμφισβήτηση των διαδικασιών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αυτή την εβδομάδα κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης στο πλαίσιο του νόμου 4738 / 2020. Όπως είναι γνωστό μεγαλύτερος πιστωτής της οφειλέτριας εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου η συναίνεση του είναι απαραίτητη.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να προωθηθεί η αίτηση επικύρωσης συμφωνίας. Ο υπουργός, δίνοντας το στίγμα για τη σημασία της εξυγίανσης των ναυπηγείων, σημείωσε: «Η εξυγίανση του ναυπηγείου και η επαναφορά του σε βιωσιμότητα και λειτουργία, θα έχει ουσιαστικές ευεργετικές συνέπειες. Αν και είναι σε οικονομική δυσχέρεια, διαθέτει μεταξύ άλλων δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών και συντήρησης πλοίων του πολεμικού ναυτικού».

Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών έδωσε για μία ακόμα φορά το στίγμα της σημασίας τόσο της εξυγίανσης της Ελευσίνας, όσο και της αναβίωσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, όσο και της συμβολής της στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών του πολεμικού ναυτικού, αλλά και εν γένει των αμυντικών αναγκών της χώρας μας.

Η επόμενη μέρα μετά την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή περνά από τη διαδικασία την οποία τρέχει η ONEX, διαδικασία η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών. Μιας εμπορικής και μιας αμυντικής, οι οποίες είναι έτοιμες να βάλουν «μπροστά τις μηχανές». Επίσης προβλέπει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς και την πλήρη αποπληρωμή των εργαζομένων.

liberal.gr

eep logo