Υποχωρούν οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List

Οι spot ναύλοι των εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η μακροοικονομία και η γεωπολιτική επισκιάζουν τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List o δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης υποχώρησε 1,7% και τώρα βρίσκεται πάνω από ένα πέμπτο χαμηλότερο από ό,τι στο αποκορύφωμά του τον Ιανουάριο. Ο συνολικός δείκτης υποχώρησε στις 4.074 μονάδες, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από αυτή τη φορά τον περασμένο χρόνο. Η πτώση αυτής της εβδομάδας οδηγήθηκε από μια πτώση 3,3% στο εμπόριο Ασίας-ΗΠΑ στη δυτική ακτή, το οποίο έπεσε από 233 έως 6.883 δολάρια ανά feu, την πρώτη φορά που έπεσε κάτω από τα 7.000 δολάρια ανά feu φέτος.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Εμπορευματοκιβωτίων του Drewry ανέφερε επίσης πτώση αυτή την εβδομάδα, πέφτοντας 0,7% στα 6.998,8 δολάρια ανά feu, μειωμένος κατά 21% σε σχέση με το σημείο που βρισκόταν την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021. Ο μέσος σύνθετος δείκτης του WCI από έτος σε έτος είναι 8,321 $ ανά feu, το οποίο εξακολουθεί να είναι 4,788 $ υψηλότερο από τον πενταετή μέσο όρο των 3,533 $ ανά feu.

Η μείωση των ποσοστών spot έρχεται σε μια εποχή του έτους, όταν τα επιτόκια συνήθως αρχίζουν να αυξάνονται ξανά καθώς η ζήτηση αυξάνεται κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής περιόδου αιχμής. Τα στατιστικά στοιχεία του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων δείχνουν ότι η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία για τον όγκο του Μαΐου, τα τελευταία για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι οι αυξήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, αν και οι αριθμοί αυξήθηκαν τον Απρίλιο.

theseanation.gr

 

eep logo