ΚΚΕ: Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Άμεση ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά, όπως ισχύει σε όλους τους άλλους στον κλάδο» έθεσε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου.
Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Αν και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά έπρεπε να έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε), όπως οι συνάδελφοι τους στην προβλήτα I του Λιμένα Πειραιά, που παρέχουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες και ουσιαστικά έχουν την ίδια εργοδότρια εταιρεία, στερούνται εδώ και χρόνια αυτό τους το δικαίωμα.
Μάλιστα το νομικό πλαίσιο είναι σαφές, όπως επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά και από τον Ε.Φ.Κ.Α., που εξέδωσε διευκρινιστικά προς τούτο έγγραφα, τα οποία σας έχουν κοινοποιηθεί. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί αίτημα να συναντηθούν μαζί σας εκπρόσωποι της συνδικαλιστική τους οργάνωση, της «Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες Πειραιά» (ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π), προκειμένου άμεσα να δοθεί οριστική λύση με την εργοδότρια εταιρία Σ.Ε.Π. Α.Ε. (θυγατρική της Cosco), που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού δεν προβαίνει στην καταβολή της προβλεπόμενης ασφαλιστικής εισφοράς για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία των εργαζομένων που εκμεταλλεύεται.
Το αποτέλεσμα είναι να στερείται ο Ε.Φ.Κ.Α. έσοδα και να ωφελούνται παρανόμως οι εργοδότες, αλλά και όργανα του Ε.Φ.Κ.Α. να παραλείπουν τον έλεγχο κι οι όποιοι υπεργολάβοι να μην υπαγάγουν το προσωπικό τους στα Β.Α.Ε.
Έτσι, κλέβεται ο ιδρώτας και το δίκιο των εργαζομένων και ταυτόχρονα ζημιώνεται το Δημόσιο από την μη καταβολή αυξημένων ασφαλίστρων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
- Γιατί αρνείται να ορίσει συνάντηση με εκπρόσωπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λιμενεργατών «Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες Πειραιά» (ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π), προκειμένου άμεσα να δοθεί οριστική λύση, στην παρανομία της εργοδότριας εταιρίας Σ.Ε.Π. Α.Ε. (θυγατρική της Cosco), που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραβιάζει τη νομοθεσία.
- Αν σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα η κυβέρνηση (όπως οι νόμοι ορίζουν), για να υπαχθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των Β.Α.Ε».

 

eep logo