Ελλάδα – Κουβέιτ: Συνεργασία στη Ναυτιλία

ploio erxetai

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας συναντήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο, με τον Πρέσβη του Κουβέιτ Saud Faisal Saud Al Daweesh, μετά από αίτημά του. Αντικείμενο της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον νέο πρέσβη του Κουβέιτ αποτέλεσε η καταγραφή θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Υπουργός απέδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, στη δυναμική του ελληνόκτητου στόλου καθώς και στη στρατηγική θέση της χώρας στο γεωπολιτικό χάρτη της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Σε αυτή την κατεύθυνση τονίσθηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και της περαιτέρω αναβάθμισης των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων, δεδομένης της σημασίας του Κουβέιτ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και της δυνατότητας των ελληνικών και ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων στη μεταφορά υδρογονανθράκων και παραγώγων πετρελαίου. Τέλος, υπογράμμισε τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κουβέιτ ιδίως μέσω επενδύσεων στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα, ενώ επεσήμανε τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο Πρέσβης του Κουβέιτ αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτιλία και το υψηλό επίπεδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει. Τονίσθηκε η πρόθεση από πλευράς Κουβέιτ για αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Συμφωνήθηκε από κοινού η σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την διαμόρφωση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την επανεκκίνηση των τεχνικών διαβουλεύσεων για τη σύναψη διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας-Κουβέιτ.

eep logo