ΗΠΑ: Σε «ρότα» για απεργία οι λιμενεργάτες


Φόβοι για χάος στα λιμάνια

Καθώς δεν φαίνεται ότι θα τελεσφορήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Pacific Maritime Association, που εκπροσωπεί τους εργοδότες, και της International Longshore and Warehouse Union, που καλύπτει τους λιμενεργάτες σε 29 λιμάνια της Δυτικής ακτής των ΗΠΑ υπάρχουν φόβοι ότι οι λιμενεργάτες θα προχωρήσουν σε προειδοποιητικές απεργίες.

Αν και οι δύο πλευρές επιχειρούν να καθησυχάσουν για το ενδεχόμενο ρήξης και κινητοποιήσεων από την πλευρά των λιμενεργατών φορείς του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου εμφανίζονται ανήσυχοι κάτι που αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του Τύπου. Η περίπτωση του 2014 είναι «ακόμη ζωντανή» σύμφωνα με τα δημοσιεύματα καθώς τότε είχαν προκληθεί χαοτικές καταστάσεις γεγονός που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να παρέμβει.

Ωστόσο σήμερα τα σημεία τριβής είναι ο αναπροσδιορισμός προς τα πάνω των αμοιβών των λιμενεργατών αλλά και η είσοδος των αυτοματισμών στα λιμάνια που απειλεί ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Να σημειωθεί ότι η PMA σχολίασε ότι τα μέλη του ILWU κερδίζουν σχεδόν 195,000 $ ετησίως κατά μέσο όρο, "περίπου τρεις φορές το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ", καθώς και γενναιόδωρες παροχές, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων και των εγγυήσεων αμοιβής.

theseanation.gr

eep logo