«Συνήγορο του Λιμενικού» ζητά η ΠΕΑΛΣ

limeniko soma

Να ενεργοποιηθεί ο «Συνήγορος του Λιμενικού» και να επεκταθούν οι αρμοδιότητές του ζητά η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού, ώστε τα στελέχη του Σώματος να μπορούν να έχουν νομική στήριξη και συμβουλή κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής δίκης, όχι μόνο όταν αποκτούν την ιδιότητα του κατηγορουμένου, αλλά και όταν παρίστανται ως μάρτυρες και οι οποίοι λόγω των σοβαρών υποθέσεων και των πληροφοριών που χειρίζονται βρίσκονται πολλές φορές σε ευαίσθητη και ευάλωτη θέση απέναντι στην αντίδικη πλευρά.

Ως γνωστόν, με το άρθρο 46 του Ν. 4256/2014 (ΦΕΚ 92A’) έχει προβλεφθεί ο θεσμός του Συνηγόρου του Λιμενικού, που ως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη Αρχή διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση των αστυνομικών – ελεγκτικών καθηκόντων των στελεχών Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., προασπίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας και προφυλάσσοντάς τα από κακόβουλες και άδικες καταγγελίες εις βάρος τους.
Παρ΄όλα αυτά, η μη ενεργοποίηση της διάταξης αυτής στερεί στην πράξη τα στελέχη από το δικαίωμα υπεράσπισής τους από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε δίκη για υπηρεσιακή υπόθεση, το οποίο κατοχυρώνεται με τον παραπάνω Νόμο. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιέρχονται σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής δίκης, στελέχη του Λ.Σ που συμμετέχουν, όχι απαραίτητα ως κατηγορούμενοι, αλλά ακόμα ακόμα και ως μάρτυρες, να καθίστανται υποκείμενο νομικής επίθεσης από τους αντιδίκους, εξαιτίας των ευαίσθητων και σημαντικών υπηρεσιακών αποδεικτικών στοιχείων που καλούνται να παρέξουν στο δικαστήριο. Δεν είναι δε λίγες οι φορές όπου η αντίδικη πλευρά καταθέτει στο δικαστήριο δικόγραφα μηνύσεων ή αγωγών εναντίον των Λιμενικών!

Ακολουθεί η επιστολή της ΠΕΑΛΣ:
"Ως γνωστόν, με το άρθρο 46 του Ν. 4256/2014 (ΦΕΚ 92A’) έχει προβλεφθεί ο θεσμός του Συνηγόρου του Λιμενικού, που ως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη Αρχή διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση των αστυνομικών – ελεγκτικών καθηκόντων των στελεχών Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., προασπίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας και προφυλάσσοντας αυτά από κακόβουλες και άδικες καταγγελίες εις βάρος τους.

Εντούτοις, η μη ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης στερεί στην πράξη τα στελέχη από το δικαίωμα υπεράσπισής τους από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε δίκη για υπηρεσιακή υπόθεση, το οποίο κατοχυρώνεται με τον παραπάνω Νόμο, με συνέπεια να περιέρχονται σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα.

Πέραν τούτου, είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής δίκης (υπάρχουν παραδείγματα) στελέχη του Λ.Σ που συμμετέχουν, όχι απαραίτητα ως κατηγορούμενοι, αλλά ακόμα ακόμα και ως μάρτυρες, να καθίστανται υποκείμενο νομικής επίθεσης από τους αντιδίκους, εξαιτίας των ευαίσθητων και σημαντικών υπηρεσιακών αποδεικτικών στοιχείων που καλούνται να παρέξουν στο δικαστήριο. Δεν είναι δε λίγες οι φορές όπου η αντίδικη πλευρά καταθέτει στο δικαστήριο δικόγραφα μηνύσεων ή αγωγών κατά του στελέχους Λ.Σ, όπως π.χ. μήνυσης για ψευδορκία κ.α.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και με σκοπό εφόσον απαιτηθεί τη βέλτιστη δυνατή νομική συμπαράσταση του στελέχους Λ.Σ που συμμετέχει σε δίκη για υπηρεσιακή υπόθεση, προτείνουμε την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ''Συνηγόρου του Λιμενικού'', ώστε τα στελέχη να δύνανται να τύχουν νομικής στήριξης και συμβουλής κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής δίκης, όχι μόνο όταν αποκτούν την ιδιότητα του κατηγορουμένου, αλλά και όταν παρίστανται ως μάρτυρες και οι οποίοι λόγω των σοβαρών υποθέσεων και των πληροφοριών που χειρίζονται
βρίσκονται πολλές φορές σε ευαίσθητη και ευάλωτη θέση απέναντι στην αντίδικη πλευρά.

Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την προστασία των στελεχών εκείνων που καταβάλλουν καθημερινά αδιάκοπες προσπάθειες, υπό αντίξοες συνθήκες, για την πλήρη και συνεχή στήριξη των δύο καίριων πυλώνων της χώρας μας, της ασφάλειας στη θάλασσα και της ναυτιλίας.

Προς τούτο, σας καλούμε να παρέμβετε για την κατάρτιση και έκδοση του σχετικού Π.Δ που προβλέπεται στο άρθρο 46 του προαναφερθέντος Νόμου, με το οποίο καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την εφαρμογή του θεσμού του Συνηγόρου του Λιμενικού, θέτοντας υπό επεξεργασία και διαβούλευση και την παραπάνω πρότασή μας".

eep logo