Ψήφος εμπιστοσύνης στην Onex για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την Onex έδωσαν την Τρίτη 593 από τους 600 εργαζομένους, οι οποίοι συμφωνούν με το σχέδιο εξυγίανσης. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση που πήρε πλειοψηφία 99,7% επικαιροποιήθηκε το σχέδιο εξυγίανσης. Μάλιστα, σε σχετική επιστολή που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς άμεσα αναμένεται η απόφαση από την DG Comp για τη διάσωση των Ναυπηγείων, η οποία τυπικά ζητείται και εντός 20 ημερών αναμένεται η ψήφιση από τη βουλή.

«Θα σας παρακαλούσαμε για τα θέματα που άπτονται των εργατικών και εργασιακών, να μην ασχολείστε, καθώς αυτό είναι θέμα που αφορά μόνο εμάς, τους εργαζομένους και το νέο ιδιοκτήτη. Και εμείς έχουμε συμφωνήσει σε όλα μαζί του» αναφέρουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, ενώ συμπληρώνουν πως «παρακαλούμε όπως επισπεύσετε άμεσα τις δικές σας εγκρίσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου ώστε να μπορέσουμε εμείς να διασώσουμε τα ναυπηγεία».

Το σχέδιο εξυγίανσης υπό την Onex, η συμμετοχή της DFC και της Ιταλικής Fincantieri με ναυπηγική εμπειρία σε 18 χώρες και τζίρο άνω των 5,5 δισ. ευρώ, καθιστούν την επένδυση μια από τις πλέον εμβληματικές στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Σε μια περίοδο που η ανανέωση του στόλου και η μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία είναι πολλά υποσχόμενη για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό του ναυπηγείου σε δύο διαφορετικές οντότητες, μια για αμυντικές ναυπηγήσεις και μια δεύτερη για ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων. Επίσης προβλέπει την ανάληψη περί των 230 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεώσεων, αλλά και επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 10ετιας. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία άνω των 2.000 θέσεων εργασίας και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να περάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα 300 εκατ. ευρώ.

liberal.gr

 

eep logo