Η μεγάλη αντεπίθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Οι διαδικασίες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σε πλήρη εξέλιξη με την απάντηση της DGCOMP περί μη παράνομων κρατικών επιδοτήσεων, να αναμένεται άμεσα, ενώ στο μέτωπο των κορβετών η ONEX Elefsis διεκδικεί τη ναυπήγηση 3 κορβέτων από σύνολο 4 που προσέφερε μαζί με την Fincantieri. Μια προσφορά που φαίνεται, σύμφωνα με πηγές του ΠΝ να καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, είναι εντός προϋπολογισμού, ενώ επιπλέον, η ανάληψη έργου ναυπήγησης τριών κορβέτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας βάζει σε ευρωπαϊκή τροχιά την ελληνική ναυπηγική μονάδα. Για την πορεία της διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την τελετή εγκαινίων των Ποσειδωνίων, δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις και ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα έχει λυθεί και παραμένει μόνο μια τεχνική λεπτομέρεια.

«Στον τόπο μας αναβιώνει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος, ο δίδυμος αδελφός της γαλανόλευκης ναυτιλίας. Έτσι, το «Νεώριο» της Σύρου ξαναγίνεται πνεύμονας απασχόλησης και ατμομηχανή ευημερίας για το νησί. Τον ίδιο δρόμο παίρνουν και τα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» με ειδικό σχέδιο εξυγίανσης που έρχεται στη Βουλή.

Ενοποιούνται έτσι οι πολλαπλοί εθνικοί μας στόχοι που είναι :

  • Αναπτυξιακοί, γιατί κινητοποιούν εδώ μεγάλες εταιρίες σαν την αμερικανική Onex και την ιταλική Fincantieri.
  • Κοινωνικοί, αφού αυξάνουν τα δημόσια έσοδα και ιδρύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Αμυντικοί, με τα αναγεννημένα ναυπηγεία να εκτελούν και έργα του Πολεμικού Ναυτικού
  • Αλλά είναι και στόχοι οικολογικοί. Γιατί εκεί, πλέον, θα γίνονται και πράσινες κατασκευές, όπως οι πλωτές ανεμογεννήτριες»,

δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση από την DGCOMP περί μη παράνομων κρατικών επιδοτήσεων, αποφασίστηκε ως άκρως απαραίτητη αν και τυπική, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα, καθώς δεν πρέπει να μείνει κανένα «παραθυράκι» ανοικτό για αμφισβήτηση των διαδικασιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και δη στην Ευρώπη.

Κίνηση της κυβέρνησης στην οποία φαίνεται να έχει διασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, ώστε να μην προκύψει, όπως στο Σκαραμαγκά, από τους ίδιους υπαίτιους, πρόβλημα με καταγγελίες στις Ευρωπαϊκές Επιτροπές με το κόστος των καθυστερήσεων να μεταλαμπαδεύεται σε εργαζομένους και δημόσιο.

Πηγή κοντά στις εξελίξεις ανέφερε στη στήλη ότι εκείνοι που επιδιώκουν να μπει ρητή αναφορά σε έργο του ΠΝ στο νομοσχέδιο της ONEX Elefsis είναι ταυτόσημοι με όσους δεν θέλουν τη γνωμοδότηση της DGCOMP, καθώς καραδοκούν για να βρουν το κενό που θα τους επιτρέψει να παρακωλύσουν τη διαδικασία μέσω νέου κύκλου καταγγελιών.

Όσον αφορά δε στις κορβέτες, η πρόταση είναι στο τραπέζι και αν και η διαδικασία κινείται ανεξάρτητα, όλοι κατανοούν πως η ανάθεση κατασκευαστικού έργου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπό την ΟΝΕΧ από το ΠΝ, το οποίο χρόνια τώρα αναζητά επίμονα ένα αξιόπιστο και εν λειτουργία ναυπηγείο, είναι θέμα μόνο διαδικασιών και χρόνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι οι πρώτες αναθέσεις, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΟΝΕΧ Elefsis από την Ελληνική Βουλή, έρχονται άμεσα και δεν θα είναι μία…

Με τις δύο εταιρείες (εμπορική και αμυντική) έτοιμες να βάλουν μπρος, μένει να μάθουμε ποια εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της ΟΝΕΧ και πότε μετά την ψήφιση θα δρομολογηθεί μια ενδιάμεση λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, όσο και η ΟΝΕΧ, φαίνονται να βιάζονται να ξαναβάλουν μπροστά τα ναυπηγεία, ανεξαρτήτως διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

liberal.gr 

 

eep logo