ESPO: Νέες τάσεις στην λιμενική διακυβέρνηση

Νέες τάσεις στην λιμενική διακυβέρνηση «βλέπει» ο ESPO καθώς οι εμπορικές προσδοκίες αυξάνονται.

Στην “Trends in Ports’ Governance 2022” που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο του ESPO στη Βαλένθια ο Οργανισμός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των ευρωπαϊκών φορέων διαχείρισης λιμένων έχει γίνει πιο ενεργός σε ένα πιο εκτεταμένο επιχειρησιακό οικοσύστημα. Πέρα από τις παραδοσιακές λειτουργίες, πολλοί φορείς διαχείρισης λιμένων είναι ενεργοί εμπνευστές, διαμεσολαβητές ή ακόμη και συν-επενδυτές σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η κυκλική οικονομία και η ενέργεια.

Η έκθεση του 2022 επισημαίνει επίσης την τάση συνεργασίας, είτε μεταξύ λιμένων, είτε με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στο λιμενικό οικοσύστημα και πέραν αυτού. Ο βαθμός συνεργασίας ποικίλλει από τη δημιουργία συνασπισμών των πρόθυμων για ένα συγκεκριμένο θέμα έως τις πλήρεις συγχωνεύσεις. Επίσης καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο τα λιμάνια της Ευρώπης καλύπτουν σήμερα ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και ευθυνών από ό,τι πριν.

Ενώ υπάρχει σαφής κίνηση προς τη συνένωση εδώ και πολλά χρόνια, ο στρατηγικός ρόλος και οι δημόσιες ευθύνες έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο καθώς οι ευρωπαϊκοί λιμένες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξασφάλιση του εφοδιασμού βασικών αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα λιμάνια της Ευρώπης αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκονται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης.

Κάθε πέντε χρόνια, η ESPO διεξάγει μια εκτεταμένη έρευνα εύρεσης γεγονότων διακυβέρνησης λιμένων. Περισσότεροι από 70 φορείς διαχείρισης λιμένων που καλύπτουν 20 κράτη μέλη συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία αποτελεί τη βάση της έκθεσης «Τάσεις στη διακυβέρνηση των λιμένων 2022».

theseanation.gr