Παρέμβαση ΠΕΜΕΝ για τους ναυτικούς του δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο

naftergates

Επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και στα ναυτεργατικά σωματεία


Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου ναυτιλίας ζητά η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι 19 ναυτεργάτες του δεξαμενόπλοιου «LANA» πρώην «Pegas» που βρίσκεται από τον Απρίλιο δεσμευμένο από τις λιμενικές αρχές στη ράδα της Καρύστου.

Το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ επικοινώνησε με τον πλοίαρχο του πλοίου και ενημερώθηκε για τα θέματα που αντιμετωπίζουν πλοίο και πλήρωμα, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ,

«Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της ΠΕΜΕΝ και του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου «LANA» (19 μέλη πληρώματος Ρωσικής εθνικότητας), το οποίο βρίσκεται στη ράδα της Καρύστου.

Το πλοίο βρίσκεται δεσμευμένο στον κόλπο της Καρύστου από τον Απρίλιο και κατ’ εντολή των ΗΠΑ, την οποία εφαρμόζουν η κυβέρνηση και οι αρχές, κατασχέθηκε το φορτίο του (περίπου 105.000 τόνους crude oil), το οποίο είναι στη διαδικασία μεταφόρτωσης στο δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY», της ναυτιλιακής εταιρίας «Dynacom Tankers Management LTD» (του εφοπλιστή Προκοπίου).

Ο πλοίαρχος μας ενημέρωσε ότι δεν έχει δοθεί στο πλοίο ελευθεροκοινωνία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πραγματοποιηθούν αντικαταστάσεις του πληρώματος, επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ποσότητα καυσίμου, που δεν επαρκεί για την πλήρη λειτουργία των μηχανημάτων του πλοίου.

Συγκεκριμένα, στο πλοίο λειτουργεί μόνο η ηλεκτρογεννήτρια εκτάκτου ανάγκης η οποία καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες ενδιαίτησης (φωτισμός, εξαερισμός, λειτουργία ψυγείων και κουζίνας).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκφόρτωση δεν πραγματοποιείται με τα μέσα του ίδιου του πλοίου, αλλά με τα μέσα του πλοίου που το παραλαμβάνει, χωρίς να είναι δυνατή η αδρανοποίηση των δεξαμενών (inerting), ο αναγκαίος ερματισμός (ballasting) του πλοίου και οποιαδήποτε κίνηση με την κύρια μηχανή σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των ναυτεργατών, του πλοίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, του υπουργείου ναυτιλίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

 

ETEKA_Desktop

eep logo