ΟΛΕ: Διαγωνισμός για τα 19 ναυάγια της Ελευσίνας

navagio mesologi• Τουλάχιστον 25 μικρά και μεγάλα πλοία παραμένουν για χρόνια στον αβαθή Κόλπο της Ελευσίνας

Νέο διαγωνισμό για την ανάσυρση 19 ναυαγίων που παραμένουν για χρόνια βυθισμένα στον κόλπο της Ελευσίνας πραγματοποιεί  την Τρίτη ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας. Πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμό που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, καθώς στους προηγούμενους δύο η χαμηλή τιμή του σκραπ κράτησε μακριά τους πιθανούς ενδιαφερομένους.

Η αρχική τιμή των κουφαριών των πλοίων κυμαίνεται, ανάλογα με το μέγεθός τους, από 10 ευρώ για κάποια μικρά σκάφη έως 60.000 ευρώ για το δεξαμενόπλοιο «Κρήτη», που παραμένει μισοβυθισμένο από το 1995.

Τουλάχιστον 25 μικρά και μεγάλα πλοία παραμένουν για χρόνια στον αβαθή κόλπο της Ελευσίνας, κάποια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Υπάρχουν και ορισμένα ακόμη παλιότερα – το Λιμενικό έχει καταγράψει ένα αεροσκάφος σε βάθος 27 μέτρων, πιθανότατα από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα πολλά ναυτικά ατυχήματα έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της παρουσίας των ναυαγίων στα αβαθή. Κύρια αιτία για τη μακρά παραμονή των ναυαγίων στον βυθό είναι, όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), ότι το κόστος της ανέλκυσης είναι υψηλότερο από το κέρδος από την πώληση των καραβιών ως παλιοσίδερα (σκραπ).

Ο νέος, τρίτος διαδοχικός πλειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιείται σήμερα και αφορά την ανέλκυση 19 μικρών και μεγάλων πλοίων. Τα πιο «ακριβά» ναυάγια, μετά το «Κρήτη», είναι εκείνα του επιβατηγού/οχηματαγωγού Mediterranean Sky, που παραμένει ημιβυθισμένο από το 2002, και του ποντοπόρου φορτηγού «Δρέπανο», που παραμένει βυθισμένο από το 2007 (αμφότερα ξεκινούν με αρχική τιμή 25.000 ευρώ). Ολα τα υπόλοιπα ναυάγια κοστολογούνται κάτω από 5.000 ευρώ, με αρκετά (εκείνα μικρών θαλαμηγών και σκαφών) να ξεκινούν μόλις από τα 10 ευρώ.

Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές προσφορές είτε για το σύνολο των ναυαγίων είτε μόνο για μέρος αυτών, ενώ ο ανάδοχος υποχρεούται να πραγματοποιήσει την ανάσυρση ένα μήνα μετά την έκδοση της άδειας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος απαλλάσσεται από τα χρέη του κάθε ναυαγίου (ο ιδιοκτήτης ενός βυθισμένου πλοίου πληρώνει ετησίως στο Δημόσιο «τέλη ναυαγίου», ανάλογα με τη χωρητικότητα και την παλαιότητα του ναυαγίου).

Πού θα γίνει η διάλυση

Ενα σημαντικό ζήτημα, βέβαια, είναι ο τόπος διάλυσης των ναυαγίων. Στην Ελευσίνα υπήρχαν δύο χώροι: στον έναν είχε αφαιρεθεί πρόσφατα η άδεια λειτουργίας λόγω χρεών προς τον ΟΛΕ και ο δεύτερος παραμένει ανενεργός, επειδή «χήρεψε» η επιχείρηση. Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος αδειοδότησε τον πρώτο μετά την αποπληρωμή των χρεών του προς τον ΟΛΕ.

Η Περιφέρεια Αττικής, πάντως, επιθυμούσε να αδειοδοτηθούν ως διαλυτήρια πλοίων τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να δοθεί μια εναλλακτική για τη λειτουργία τους.

kathimerini.gr

eep logo