Ο Π. Λιβανός ποντάρει στη δέσμευση άνθρακα με στόλο 60 πλοίων

ploio synnefa prooptiki

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης Πήτερ Λιβανός υποστηρίζει έναν νέο παίκτη στην δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (Carbon capture, utilisation and storage - CCUS), την "EcoLog", που σχεδιάζει να γίνει μια κορυφαία παγκόσμια midstream επιχείρηση με έναν εικονικό αγωγό (virtual pipeline) 60 πλοίων, μαζί με τερματικούς σταθμούς εισαγωγών και εξαγωγών, ώστε να μεταφέρει 50 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2035.

Συγκεκριμένα, η νέα επιχείρηση αποτελεί μέρος της Ceres Shipping, τα συμφέροντα της οποίας καλύπτουν τους τομείς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ξηρού χύδην φορτίου μέσω της GasLog και της DryLog, αντίστοιχα. "Πιστεύουμε ότι η EcoLog θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επειγόντως απαιτούμενης υιοθέτησης του CCUS, προσφέροντας midstream υπηρεσίες σε κλίμακα και ταχύτητα", όπως δήλωσε η Ceres Shipping.

Σύμφωνα με την EcoLog, τα πλοία της θα είναι σε κλίμακα που θα κυμαίνεται από 20.000 κυβικά μέτρα στο μικρότερο άκρο για τις περιφερειακές συναλλαγές και 85.000 κυβικά μέτρα ικανότητα μεταφοράς φορτίου για εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων, και το καθένα θα μεταφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως μεταξύ των τερματικών για εισαγωγές και εξαγωγές. "Τα πλοία και οι τερματικοί σταθμοί θα λειτουργούν σε πίεση 8 bar για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά μεγάλων όγκων CO2. Όλες οι τεχνολογίες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό το δίκτυο έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, απλώς έχουν αναδιαμορφωθεί ως προς την κλίμακα και το προϊόν", πρόσθεσε η εταιρεία.

Από την πλευρά του ο Jasper Heikes, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της EcoLog, σχολίασε ότι "Η EcoLog είναι ένα συναρπαστικό και έγκαιρο εγχείρημα έτοιμο να δημιουργήσει λύσεις χαμηλού κόστους, μεγάλης κλίμακας και ταχύτητας για τους εκπομπούς (emitters) για τη μεταφορά και τη μόνιμη αποθήκευση των εκπομπών CO2. Η παγκόσμια πρόκληση για τη δέσμευση 7.6 γιγατόνων CO2 έως το 2050 για να παραμείνει εντός 1.5 μοιρών η υπερθέρμανση του πλανήτη (στοιχεία IEA) είναι ξεκάθαρη και δημιουργούμε την υποδομή για να συμβεί αυτό".

maritimes.gr

ETEKA_Desktop

eep logo