Συνάντηση Δρίτσα με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας

dritsas presvis venezuela

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο, με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας Farid Fernadez και τη Γραμματέα Α΄ της Πρεσβείας, κα. Hasdiris Quintana Oberto.
Σκοπός της εθιμοτυπικής συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ναυτιλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή την επανεκλογή της Ελλάδας στην Α’ κατηγορία των κρατών-μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κοινή υπήρξε η διαπίστωση της αναγκαιότητας ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο του εν λόγω Οργανισμού.

Ο Υπουργός, επίσης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία ίδρυσης έδρας Ναυτιλιακού Ακόλουθου στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Σε θεσμικό επίπεδο, εξήγησε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ πρότεινε, στο πλαίσιο αυτό, να ενταθούν οι επαφές των δύο διοικήσεων με την πιθανή θεσμοθέτηση μιας επιτροπής ναυτιλιακής συνεργασίας, με σκοπό την κατάρτιση και τη σύναψη διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας-πλαίσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κ. Δρίτσας εξήρε την ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής αλλά και των λιμενικών υποδομών.

Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας συμφώνησε στην ανάγκη εμβάθυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τόνισε και εκείνος με τη σειρά του, την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Farid Fernadez επιβεβαίωσε την ανάγκη για κατάρτιση και σύναψη μιας διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας-πλαισίου, προσδιορίζοντας τους πιθανούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών στις λιμενικές υποδομές, στην διμερή συνεργασία για μεταφορά δια θαλάσσης υδρογονανθράκων, αλλά και στη συνεργασία των ακτοφυλακών των δύο χωρών με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την οριοθέτηση και επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Στη συζήτηση επίσης, αναφέρθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, δεδομένης της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού δεξαμενόπλοιων της Βενεζουέλας τα οποία χρήζουν εκτεταμένων εργασιών επισκευής και τροποποίησης. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση ανάγκη αμοιβαίας ανάληψης πρακτικών ενεργειών, ώστε να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας να μεταφέρει μήνυμα εκτίμησης του Προέδρου Μαδούρο προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό.

eep logo