ΠΕΑΛΣ: «Αγωνιζόμαστε για το σήμερα … Διεκδικούμε το αύριο»

peals 8 synedrio

8ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου ήταν «Αγωνιζόμαστε για το σήμερα … Διεκδικούμε το αύριο».

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ειρηναίος.
Παρέστησαν και χαιρέτησαν o Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανασόπουλος Αθανάσιος, η Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Βαγιωνάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντιχάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Μπράτης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστας Δανδουλάκης και ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης κ. Γιώργος Κατσανεβάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρης Α. Σαϊτάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου αλλά και σε εκείνα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Τόνισε δε ότι ως συνδικαλιστικός φορέας, η ΠΕΑΛΣ είναι προσηλωμένη στο παρόν, αναζητεί και προωθεί λύσεις των προβλημάτων για το μέλλον, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας συνθέσεων.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η περίοδος που διανύουμε, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ρευστή έως αβέβαιη, πολιτικά, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επεσήμανε, καλείται η Ένωση να χαράξει τα επόμενα βήματά της, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των μελών της, τα συμφέροντα του οργανισμού που υπηρετούμε, τα συμφέροντα των συμπολιτών και της πατρίδας μας της ίδιας.

Σε ότι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΑΛΣ ανέφερε ότι παραμένει σχεδόν στο σύνολό του σε ισχύ. Ξεχώρισε όμως εκκρεμότητες όπως αυτή του μισθολογίου με την αποκατάσταση των μισθών σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις εκκρεμότητες αναφορικά με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του ΛΣ (Λιμενικός Καλλικράτης), τα ασφαλιστικά μας ταμεία και την μείωση της οργανικής δύναμης καθώς τις μειώσεις των Οργανικών Συνθέσεων του υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σταθερή επιδίωξη της Ένωσης, για συνεννόηση και συνεργασία, τονίζοντας ότι η ΠΕΑΛΣ έχει αποδείξει ότι είναι οπαδός του συνδικαλισμού που μάχεται, αλλά διαλέγεται και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς επίλυση των προβλημάτων, και όχι αυτού που απλώς πυγμαχεί «ξερά», χωρίς να προσφέρει πραγματικά.

Απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους, τους κάλεσε να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ένωσης για τους αγώνες που έρχονται και επίσης να συνεχίσουν να υπηρετούν τις αρετές και τις αξίες αυτές που διαχρονικά υπηρετούν, με την ίδια αυταπάρνηση και ζήλο για το καλό της Ελληνικής Κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Επεσήμανε δε ότι όσο η πολιτεία δεν είναι αρωγός στο έργο μας αυτό, άλλο τόσο εμείς πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα ψυχικά μας αποθέματα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σε συνδικαλιστικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα λόγια του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη "Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες, αγωνίζονται να εξουδετερώσουν την φθορά».

Επιπλέον, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα:
«Ναυτική Εκπαίδευση: Ο δρόμος της θάλασσας».

Σε συνέχεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας όπως καθιερώθηκε από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) του οποίου η θεματική για το 2015 είναι η ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση (Maritime education and training), αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ναυτικής Εκπαίδευσης για την ισχυροποίηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της χώρας μας και κατ΄ επέκταση την αύξηση του κύρους αυτής σε διεθνές επίπεδο, διοργανώσαμε τo εν θέματι συνέδριο προκειμένου να
αναδειχθούν οι σύγχρονες προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ναυτική Εκπαίδευση, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Στη διοργάνωση αυτή παρουσιάστηκε το Ελληνικό Σύστημα Ναυτικής Εκπαίδευσης και αναπτύχθηκαν θέματα, όπως οι ευκαιρίες της νέας γενιάς στο ναυτικό επάγγελμα, η συνεχής αναβάθμιση της ελληνικής Ναυτικής Εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις, η δέσμευση για τη διασφάλιση ποιοτικής δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση των ναυτικών, τα οποία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ναυτοσύνη του λαού μας και η ναυτική μας
παράδοση και υπεροχή.

Την Ημερίδα προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Θεοτοκάς.

Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Νέα Τηλεόραση» κ. Ξηρουχάκη Ευαγγελία και εισηγητές οι:
Αντιπλοίαρχος ΛΣ Καλλιπολίτου Βενετία, Διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Αντιναύαρχος ΛΣ (εα) Ματσάγγος Αχιλλέας, Επίτιμος Επόπτης Ναυτικής Εκπαίδευσης, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Ευγενίδου
κ. Βλάχος Γεώργιος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής και Πολιτικής του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τ. Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας
κ. Μαρινάκης Αντώνιος, Πλοίαρχος ΕΝ, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού
κ. Δαβής Βασίλειος, Πλοίαρχος ΕΝ, Διευθυντής Σπουδών Σχολής Πλοιάρχων ΑΕΝ Κρήτης
κ. Χουρδάκης Εμμανουήλ, Διευθυντής Σπουδών Σχολής Μηχανικών ΑΕΝ Κρήτης, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
Δρ. Κανακάκης Ευάγγελος, Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός, Αναπληρωτής Διευθυντής Σχολής Μηχανικών ΑΕΝ Κρήτης
Πλοίαρχος ΛΣ Σαπουνάς Ευρυβιάδης, Διευθυντής Γραφείου Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Μπίσιας Ηλίας, Διευθυντής του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά
κ. Γιαννόπουλος Ιωάννης, Bsc/Msc/PhDc Managing Director, Maritime Training Center
κ. Λυκοφρύδη Έλενα, Σπουδάστρια Ε΄ Εξαμήνου Σχολής Πλοιάρχων ΑΕΝ Κρήτης
κ. Τσιάμης Σεραφείμ, Σπουδαστής Ε΄ Εξαμήνου Σχολής Μηχανικών ΑΕΝ Κρήτης

Την Ημερίδα παρακολούθησαν, πέραν των προσκεκλημένων και των Συνέδρων και σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης.

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, οι Σύνεδροι ενημερώθηκαν διεξοδικά για όλα τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό Λ.Σ. καθώς και για τις παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η ΠΕΑΛΣ, ενώ πραγματοποιήθηκε ο Διοικητικός και ο Οικονομικός απολογισμός του έργου της. Περαιτέρω έγινε παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Τέλος καθορίστηκε το Διεκδικητικό Πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η Ένωση και αποτυπώθηκε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και θα αποσταλεί προς όλους τους αρμοδίους.

Παρέστησαν επίσης:

Από τις Στρατιωτικές Αρχές του Νομού Χανίων
Ο Διοικητής Πεδίου Βολής Κρήτης Υποστράτηγος Σκυλάκης Ιωάννης, ο Διοικητής V Μεραρχίας Ταξίαρχος Καράκουλας Δημήτριος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Ταξίαρχος Δασκαλάκης Ανδρέας, Ο Διοικητής Ναύσταθμου Κρήτης Αρχιπλοίαρχος Χατζάκης Παναγιώτης, ο Διοικητής 115 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Γερόλυμος Ιωάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Πύραρχος Μαραγκάκης Ιωάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Ταξίαρχος Γεωργακάκης Εμμανουήλ.

Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
Ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Υποναύαρχος Λ.Σ. Κλιάρης Θεόδωρος, ο Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλιακής Πολιτικής Υποναύαρχος Λ.Σ. Μπαρκάτσας Γεώργιος, ο Β.Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Παρασκευάς Παναγιώτης, ο Περιφερειακός Διοικητής 7ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Σεφεριάδης Γεώργιος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Σπανός Νικόλαος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου Πλοίαρχος Λ.Σ. Κούρκουλος Θεοφάνης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χανίων Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ορφανός Ιωάννης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Πλωτάρχης Λ.Σ. Δασκαλάκης Φραγκίσκος.

Από τους φορείς
ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Μπράς Ιωάννης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Νταγκουνάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χανίων κ. Πετράκης Νεκτάριος, το μέλος Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ κ.Γιανναδάκης, ο κ. Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κρήτης Ροδουσάκης Στέλιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Αν. Κρήτης κ.Δραμητινός Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Δυτ. Κρήτης κ.Καρτάκης Γιάννης.